Julas oväntade grepp i Siba-huset: ”Det stämmer att vi använder blått ljus”

Här är lamporna som ska stoppa kriminellt beteende på Backaplan. Siba-husets nya hyresgäst Jula har installerat blåa lysrör på kundtoaletterna – för att stoppa sprutnarkomaner.
— Det stämmer att vi använder blått ljus på våra kundtoaletter i ett förebyggande syfte, säger Eleonor Eriksson hos Jula.

I USA är användandet av blå lysrör för att hindra narkomaner från att använda sprutor såpass vanligt att vissa kommuner till och med delar ut de blå glödlamporna till lokala företagare. Internationella kaffekedjan Starbucks har varianter på de blå lysrören och glödlamporna i princip i alla sina kundtoaletter i USA.

De senaste åren har metoden, där det blå ljuset sägs göra det svårt för sprutnarkomaner att hitta ytliga blodkärl, blivit allt vanligare även i Europa. Nu tar Jula blåljus-metoden till Backaplan – och sitt nya varuhus i ”Siba-huset”.

Blå ljus på Julas toaletter i Siba-huset. Foto: HelaHisingen.se

— Vi för alltid en dialog med fastighetsägaren, entreprenören eller centrumledaren inför öppningen av ett nytt varuhus för att skapa oss en klar bild av hur läget är på och omkring det aktuella handelsområdet, och försöker sedan utveckla verksamheten på bästa möjliga sätt, säger Eleonor Eriksson, kommunikatör på Jula.

”Vi vill att Jula ska vara en trygg, säker och trevlig handelsplats”

Jula ser metoden som ett sätt att försvåra för eventuella sprutnarkomaner – så att de håller sig borta.

En av Julas kundtoaletter ligger vid kassalinjen. Foto: HelaHisingen.se

— Det stämmer att vi använder blått ljus på våra kundtoaletter i ett förebyggande syfte. Vi vill att Jula ska vara en trygg, säker och trevlig handelsplats för våra kunder såväl som för vår varuhuspersonal, säger Eleonor Eriksson.

Metoden har varit så framgångsrik för nattklubbar och barer att den spridit sig till handeln. Där är blåljusmetoden nu praxis hos många företag som vill förebygga att sprutnarkomaner använder deras toaletter för att ”skjuta upp”:

— Att man som fastighetsägare eller retailer väljer den här typen av belysning är inte ovanligt, säger Eleonor Eriksson, kommunikatör hos Jula AB.

Markus Hankins
markus@helahisingen.se

Fakta: Blå lysrör på toaletter

  • En studie från 2013 i amerikanska Harm Reduction Journal visade att metoden egentligen inte stoppar missbruket. De blå lysrören, eller glödlamporna, gör det svårare för missbrukare att använda sprutor. Men enligt studien leder det enbart till att missbrukarna skadar sig i större utsträckning i samband med att narkotikan används, snarare än att de inte undviker utrymmet för sitt missbruk.
  • Metoden har blivit vanlig i USA under den våg av missbruk döpt till ”The Opioid epicemic” som pågått under de senaste åren. Kritiker menar att metoden enbart är ett sätt för samhället att undvika att ta ansvar med beprövade metoder som medicinsk hjälp och rehab.
Blå ljus på toaletterna hos Jula på Backaplan. Foto: HelaHisingen.se

LÄS MER: