Kommunen fördubblar hyran för klassiska karateklubben: ”Vi behöver hjälp”

Karateklubben Banzai Karate Kai riskerar en fördubbling av hyran. Anledningen är den nya hyresmodellen i Göteborgs stad. Men ökningen av hyran kan orsaka problem för klubben.
— Vi behövs och vi behöver hjälp från staden och hyresvärdarna annars klarar vi oss inte, säger Maria Karakostova, ordförande i Banzai Karate Kai.

Den ideella föreningen Banzai Karate Kai, som ligger på Herkulesgatan på Hisingen, grundades redan 1972 av Sensei Dan Larsson, den första svenska mästaren i karate. Sedan dess har föreningens medlemstal växt och de har nu 350 barn och ungdomar samt mellan 80-100 vuxna.

— Vi har en tränargrupp med ett 20-tal unga och vuxna som leder träningen för föreningens medlemmar. Vi tar vår uppgift på största allvar och utvecklar och utbildar oss hela tiden för att kunna möta våra medlemmar efter deras behov, säger Maria Karakostova, ordförande i Banzai Karate Kai.

Men sedan den så kallade hyresmodellen infördes, riskerar alltså Hisingsklubben nu att få en fördubbling av hyran.

Här på Herkulesgatan har karateklubben legat sedan 1972. Foto: Hela Hisingen.

”Att det blir en höjning och ändring av dagens avtal står klart”

Hyresmodellen innebär att lokaler som tillhör förenings- och kulturlivet ska få en ”mer likvärdig hyressättning”, enligt Göteborgs stad. Den baseras bland annat på standarden och kvadratmetern i lokalerna – och innebär en hyreshöjning för vissa aktörer.

Nu är Banzai Karate Kai mitt uppe i förhandlingar med både hyresvärden Higab samt Idrotts- och föreningsförvaltningen kring förändringarna.

— Den hyreshöjning som har presenterats för Banzai innebär en fördubbling av dagens hyra, med en instegsmodell över 4 år. Dock är vi som sagt inte klara ännu med våra förhandling, men att det blir en höjning och ändring av dagens avtal står klart, säger Maria Karakostova.

Hon understryker hur viktig föreningen är för ungdomarna som kommer från hela Hisingen och områden som Kville, Tuve, Backa, Biskopsgården, Länsmansgården.

— Barnen och ungdomarna går i skolor från dessa områden och kommer ibland direkt från skolan till föreningen. De unga ledarna har växt upp på Banzai, har sina vänner här, hjälper varandra med läxor och tränar tillsammans, säger Maria Karakostova.

Nu riskerar Banzai Karate Kai att få en fördubbling av hyran. Foto: Hela Hisingen.

Ordföranden: ”Den tillvaron har varit ett direkt avgörande för vilken väg en del av ungdomarna väljer att gå”

Hon understryker att idrottsföreningen innebär mycket mer än den fysiska träningen och att klubben är ett viktigt element för Hisingens ungdomar.

— Samhällsinsatsen vi gör går inte att bortse ifrån, det vet alla som håller på med föreningsidrott och då kanske speciellt i områden som dessa. En ideell förening till skillnad från ett gym är just den sociala tillvaron. Den tillvaron har varit ett direkt avgörande för vilken väg en del av ungdomarna väljer att gå. Det får vi vittnesmål om från flera av våra medlemmar. 

Eftersom förhandlingarna med Higab fortfarande pågår så är det oklart vad den nya hyran kommer innebära för föreningen. Men Göteborgs stads hyresmodell baseras på kvadratmeter och följande siffror presenteras:

Maria Karakostova understryker att det är viktigt att föreningen finns kvar:

— Banzai behövs. Liksom alla andra ideella föreningar som gör en samhällsinsats. Vi lägger många timmar i veckan av vår tid på vår fina klubb, vi gör det av kärlek till barnen, ungdomarna och våra vuxna vänner. Vi behövs och vi behöver hjälp från staden och hyresvärdarna annars klarar vi oss inte. 

Higab: ”Deras hyra har aldrig omförhandlats utan endast ökat på grund av traditionell indexering”

Enligt Higab beror höjningen på att karateklubben tidigare haft en mycket låg hyra.

— Vi är mycket glada över att ha Banzai Karate Kai som verksamhet i en av våra fastigheter och vi ser verkligen vilken nytta de gör som förening. Den nya hyresmodellen innebär för flertalet av våra berörda hyresgäster att de får samma eller lägre hyra men för ett fåtal kan det innebära en höjning då de tidigare haft en mycket låg nivå, säger Ted Lärnhem, t.f. fastighetschef på Higab, och fortsätter:

— Banzai Karate Kai har under många decennier haft samma avtal med staden och deras hyra har aldrig omförhandlats utan endast ökat på grund av traditionell indexering. I kommande avtal ses också lokalytan över så att verksamheten får en hyra baserad på den yta som föreningen nyttjar och inte för hela huset.

Anser ni att det är en rimlig hyreshöjning?

— Det är ingen fråga Higab kan svara på då det är politiken och inte Higab som beslutar om hyresnivåer för lokaler som ingår i hyresmodellen. Frågan får därmed hänvisas till beslutande organ.

Har din förening eller klubb också fått högre hyra av den nya hyresmodellen? Tipsa Hela Hisingen här.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: