Efter år av ilska: Här byggs Hisingens nya sporthall – ska kosta 80 miljoner kronor

Efter många års väntan och ovisshet kring den nya idrottshallen i Hisings Backa kommer nu äntligen besked: Placeringen, budgeten och en tidsplan har bestämts.
— I dag började det rödgröna styret leverera i idrottsfrågorna!, skriver kommunalrådet Daniel Bernmar (V) på Facebook.

Idrottshallen i Hisings Backa har varit en utdragen och infekterad fråga i många år för både föreningar, idrottsutövande barn- och ungdomar samt föräldrar i stadsdelen. Sedan de större inomhusidrottsföreningarna växt ur Skälltorpsskolans gympasal och den tillfälliga uppblåsbara arenan utanför samma byggnad både varit ohållbar ur ett långsiktigt perspektiv samt säckat ihop mellan varven, har längtan varit stor efter en satsning på idrotten i stadsdelen.

”Provisoriska hallen i Backa. Luftslottet som sprack. Föga förvånande. Kan det vara början på att kanske äntligen få till väggar och tak…Gör om gör rätt…” kommenterade Stefan Jungegård, projektsamordnare på IBF Backadalen, händelsen med den ihopsjunkna uppblåsbara arenan häromåret.

Det har till och med gått så långt som att en stadsdelens största ungdsomsidrottsförening, just innebandyklubben Backadalen, flyttat till grannstadsdelen Tuve för att kunna spela i en hall som håller måttet.

I Hisings Backa har på senare år har det helt enkelt saknats kapacitet att ha publik på matcherna för både ungdomsidrott och sannerligen för A-lagsmatcher – som sedan länge fått spelas på arenor som Lundbystand i stället för i hemstadsdelen.

Men nu kan det bli en återkomst för många av dessa matcher och träningar i Backa framöver. Tidigare har det funnits planer på att den nya inomhushallen skulle byggas vid Selma Lagerlöfs Torg, men nu verkar det i stället bli vid den befintliga fotbollsarenan i stadsdelen.

I mars 2022 fick idrotts- och föreningsförvaltningen i uppdrag att göra en lokaliseringsutredning för ny permanent idrottshall i Backa. Nämnden beslutade då även att föreslå en utökning av investeringsnomineringen 2023 med 50 miljoner kronor under perioden 2023–2027 just för att bygga en ny idrottshall i Backa.  

Arenan ska stå klar 2025: ”Ett positivt besked”

Förvaltningen har nu tagit fram en rapport kring lokalisering, kostnadsbedömning och behovsbeskrivning som underlag till den framtida idrottshallen i Backa. Föreslagen geografisk placering är vid Backavallen och investeringskostnaden beräknas till 80 miljoner kronor.   
 
Då det finns tillgängliga byggrätter på den föreslagna marken krävs inte en ny detaljplan vilket ger stora positiva effekter ekonomiskt och förkortar planprocessen tidsmässigt.  

Idrotts- och föreningsnämnden godkände förslaget på lokalisering av ny idrottshall i Backa.

Det nya rödgröna politiska styret som tog över efter valet 2022 deklarerar glatt att beslut är taget om var den nya arenan är tänkt att placeras.

— Så glad att äntligen kunna ge Backa föreningsliv ett positivt besked, skriver Bettan Andersson, ordförande i Göteborgs stads idrotts- och föreningsförvaltning i en kommentar på Facebook.

Placeringen: Vid Backavallen i området ”Backa Röd”, mitt i stadsdelen. Budgeten för projektet läggs på 80 miljoner kronor och tanken är att arenan ska stå klar om två år, under 2025.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: