Så skär sig Hisingsborna vid stranden ”Allvarliga skador”

Flera personer har skadat sig allvarligt på Göteborgs badplatser efter att ha skurit sig när de doppat sig. Anledningen är att det japanska jätteostronet sprider ut sig.
— De som hört av sig har fått djupa skärsår som krävt vård, säger Susanne Jörlöv, badplatsförvaltare på park- och naturförvaltningen till Vårt Göteborg.

Längs västkusten har Stillahavsostron, som också kallas för japanska jätteostron, ökat de senaste åren. De lever i grunda havsvatten, på bara en halv till en meters djup, och kan därför innebära att många skär sig när de ska doppa fötterna.

Rapporterna om skadade har främst kommit från badplatser på Hisingen.

— Jag har bara varit förvaltare i två år men det är betydligt fler ärenden i år än förra året. Jag har själv sett dem vid flera av badplatserna i Göteborg och vi har fått in rapporter från flera olika håll. De flesta kommer från Hisingen, säger badplatsförvaltaren Susanne Jörlöv till Vårt Göteborg.

Ett odlat stilla havsostron. Foto: Matz Berggren, Havs- och Vattenmyndigheten.

Kan bli två decimiter långt – har krävts sjukhusvård

Ett av de japanska jätteostronen kan bli mellan åtta och 20 centimeter långt när det är fullvuxet. Men de kan även bli dubbelt så stora och därför blir skadorna så stora att personer som skär sig kräver vård:

— De som hört av sig har fått djupa skärsår som krävt vård. Därför rekommenderar vi att man använder badskor, säger Susanne Jörlöv till Vårt Göteborg.

Därför är det viktigt att vara extra uppmärksam när man är ute och går längs med stranden. Just Stillahavsostronen känns igen på deras veckade skal med vågformade skarvar och det faktum att de är långa och breda.

Vill kartlägga hur de rör sig – sätter sig på klippor

Susanne Jörlöv säger till Vårt Göteborg att de har fått frågor från allmänheten om att plocka bort ostronen, något som dock inte är så enkelt:

— De flyttar på sig och vi vet heller inte exakt var de finns, men de sätter sig på klippor, kajer och liknande, säger Jörlöv till tidningen.

Därför uppmanar de personer som tror sig ha sett ostronen att rapportera det på rappen.nu så att kommunen kan kartlägga hur de rör sig.

Stillahavsostronet kommer ursprungligen från Stilla Havet och kom till Europa 1966 när det odlades på Atlantkusten i Frankrike. 2014 förflyttade de sig norrut mot norra Halland och Västkusten.

Karta över rapporterade fynd av det japanska jätteostronet. Foto: Havs- och Vattenmyndigheten.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: