Forskaren: Bara en tidsfråga innan vithajen kommer till Västkusten

Snart kan vithajen dyka upp vid Hisingens kust. Hajforskaren Fredrik Gröndahl tror att den stora hajen snart finns i svenska vatten:
— Jag tror att det är en tidsfråga innan vi får en observation, säger han till Sveriges Radio.

Vithajen har redan synts till i både Portugal och Skottland, och därför ökar också sannolikheten att vithajen kommer att ta sig till svenska vatten:
— Den kanske redan har varit här, men vi har ännu inte observerat den, säger Fredrik Gröndahl, hajforskare på Kristinebergs forskningsstation utanför Lysekil, till P4 Väst.

”De kan förirra sig hit”

På Västkusten finns bland annat sälar och blåfenad tonfisk – mat som hajen kan äta. Eftersom den redan synts till på andra ställen i Europa och ökade vattentemperaturer, menar Fredrik Gröndahl att det enbart kan ta någon dag innan den tar sig hit.

— Det går fort. Man har lärt sig väldigt mycket om vithajar de sista åren. Att de kan vandra över väldigt stora avstånd, över Atlanten och de kan förirra sig hit. Vi har ju fått valar som inte hör hemma här, det hittade vi för ett par år sedan här i Gullmars. Vi har hittat en årfenhaj här och det är mer en slump att de hittat hit, säger han till P4 Väst och syftar till Gullmarsfjorden i mellersta Bohuslän.

Även om filmer som klassiska Hajen (”Jaws”) skapat en rädsla för vithajten så äter hajar normalt inte människor. Det händer dock att hajar kan missta människor för exempelvis sälar när vi är i vattnet – och då gå till attack. Men sannolikheten att bli attackerad av en haj är minimal. Däremot dödar människan miljoner av hajar årligen.

Om du ser en stor haj eller val vid Hisingens havsband – tipsa oss på tips@helahisingen.se!

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: