Sernekes galna skyskrapelöfte: Jag hoppar från toppen av Karlatornet ”Turistmagnet”

Byggföretagets Sernekes grundare och ägare tänker inviga skyskrapan Karlatornet på Hisingen med en rejäl show. Byggvisionären släppte sin våghalsiga bomb på Hela Hisingens partnerskapsmöte nyligen:
— Jag tänker hoppa från 69:e våningen, sa Serneke.

Ola Serneke var en av gästerna på scen hos HelaHisingens partnermöte med nätverket ”Hela Hisingen Hundra”. Näringslivsprofilen och visionären bakom den 245 meter höga skyskrapan Karlatornet berättade då för Hela Hisingens partners, sponsorer och annonsörer om det långa arbetet med att forma Karlastaden – samt avslöjade om sin plan på en invigning som ingen lär glömma i första taget…

— Jag tänker hoppa från 69:e våningen av Karlatornet ner i vattnet, sa Ola Serneke från scenen hos Quality Hotel 11, där mötet hölls.

Publiken höll andan, det blev tyst i lokalen.

HelaHisingens publisher Markus Hankins, som intervjuade Serneke uppe på scen:
Vad menar du, ska du hoppa ner från toppen av din skyskrapa?
— Ja, från 69:e våningen tänkte jag. Det har gjorts förr så jag tänkte att det blir ett bra sätt att inviga Karlatornet på, att jag hoppar och flyger ner i vattnet, svarade Serneke med ett stort leende.

Med ”vattnet” menar Serneke alltså hamnen nedanför Karlatornet, där Norra Älvstranden breder ut sig längs Göta Älvs mynning. Närmaste delen av ”vattnet” blir Lindholmshamnen, rakt söderut, framför Karlastaden. Men varför just från 69:e våningen, när skyskrapan ska bli 73 våningar och 245 meter hög? Jo, det är där tornets utsiktsplats kommer att ligga, den som räknas bli en av Göteborgs stora turistmagneter:

— Besöker man Göteborg ska man ha varit uppe hos Karlatornets 69:e våning liksom, berättade Ola Serneke.

Och med ”flyger” menar Serneke någon form av fallskärmssegling med inspiration från andra hop från skyskrapor. Serneke berättade efter framträdandet på scen för HelaHisingen.se att han har sett det göras från andra höga skyskrapor ute i världen och tog kiteboarding-proffset Nick Jacobsens hopp från Burj Al Arab i Dubai som exempel.

Med hjälp av ett segel, eller en mindre fallskärm, gled han ner mot havet från toppen av det världsberömda hotellet, med en liten kitesurfingbräda kopplad till fötterna. Hur det hoppet såg ut – och därmed hur det kan komma att se ut när Serneke kastar sig ut från Karlatornet – kan ni spana in här:

Inspirationen till Ola Sernekes nya plan – att hoppa från 69:e våningen av Karlatornet, när den står klar…

En del av utsiktsplatsen på 69:e våningen får glasgolv

Beräkningen hos byggföretaget Serneke, som äger Karlatornet ihop med fastighetsjätten Balder, är att mellan 20 000-30 000 personer som jobbar, bor eller besöker skyskrapan och den omgärdande stadsdelen ska passera en normaldag.

På Hela Hisingens partnerskapsmöte lyfte Ola Serneke fram vikten av hur stadsdelen ska bli en levande plats under alla delar av dygnet, samt hur man arbetat intensivt på att skapa förutsättningar med mycket boende och aktiva verksamheter i området som ska göra så att allt från restauranger till butiker ska få ett tillräckligt kundunderlag.

Utsikten från toppen av Karlatornet kommer bli spektakulär. Foto: SERNEKE

Men Karlatornets topp väntas ändå bli något utöver det vanliga inte bara i stadsdelen utan hela Göteborg.

— Det här kommer bli en turistmagnet. Om man besökt Göteborg så ska bara ha åkt upp till Karlatornets 69:e våning liksom, sa Serneke.

Så ni vill göra Karlatornet lite till Hisingens ”Emipire state building”?
— Ännu bättre! På vår utsiktsplats på 69:e våningen kommer vi även installera en del med glasgolv, sa Ola Serneke – och ett sus gick genom publiken på Hela Hisingen Hundra-eventet.

Exakt när och hur Ola Serneke ska ta sitt kliv ut från Karlatornet är ännu inte bestämt, utan HelaHisingen.se får återkomma i frågan i takt med att byggnaden närmar sig att bli färdig. Om allt går enligt plan ska byggnaden bli klar under 2024.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER:

LÄS MER:

https://www.helahisingen.se/sponsra-helahisingen-se-visa-vara-lasare-att-ert-foretag-alskar-hisingen/