Världspremiär: Nu ska Volvo bygga lastbilar med fossilfritt stål från SSAB

Volvo Lastvagnar blir nu först i världen att använda fossilfritt stål i sina lastbilar. Stålet levereras av SSAB och kommer först att användas i de helelektriska lastbilarna.
— Vi kommer att öka användningen av fossilfria material i alla våra lastbilar för att göra dem helt koldioxidneutrala, inte bara avseende utsläppen utan också när det kommer till materialen som de är byggda av, säger Jessica Sandström, global produktchef på Volvo Lastvagnar i ett pressmeddelande.

Stålet från SSAB tillverkas med en helt ny teknik baserad på vätgas. Resultatet är en betydligt lägre klimatpåverkan än för traditionellt tillverkat stål. Småskalig introduktion av stålet i Volvos tunga elektriska lastbilar börjar det tredje kvartalet i år.

Det första stålet tillverkat med vätgas kommer att  användas i lastbilarnas rambalkar, själva ”ryggraden” i lastbilen som övriga komponenter monteras på. I takt med att tillgången på fossilfritt stål ökar kommer stålet även användas i andra delar av lastbilen, skriver AB Volvo i ett pressmeddelande.

I dag kommer cirka 30 procent av materialen i en ny Volvolastbil från återvunnet material. Och upp till 90 procent av lastbilen kan återvinnas.

— Vi strävar hela tiden efter att minska vårt klimatavtryck. Vi går också mot en större cirkularitet både i vår verksamhet och i våra lastbilar,  säger Jessica Sandström.

Världens första maskin i fossilfritt stål visades upp 2021

Volvokoncernen samarbetar med SSAB kring fossilfritt stål sedan 2021. Världens första maskin i fossilfritt stål, en lastbärare, visades upp i oktober 2021. Fossilfritt stål kommer att vara ett viktigt komplement till det traditionella och återvunna stålet som används i Volvos lastbilar, skriver man i pressmeddelandet.

Volvo Lastvagnar har åtagit sig att följa Parisavtalet och har som mål att nå netto-noll växthusgasutsläpp i värdekedjan senast 2040.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: