Succé hos ICA för kycklingfria nuggets – skapades i labb på Hisingen

Foto: Mycorena.

Chicken Nuggets utan kyckling. Det har varit tanken bakom förra Hisingsfabriken Mycorenas idé. Och nu utökas samarbetet med Ica.
— Med den här andra fasen av samarbetet, ser vi fram mot att ha Promyc Nuggets tillgängliga i alla Ica-butiker i Sverige, säger Ebba Frölin, projektledare på företaget.

Det var i februari 2020 som företaget Mycorena öppnade sin första fabrik på Ringön, Hisingen. Den svampbaserade produkten, som döpts till Promyc, skulle användas som ersättning till traditionella animaliska och växtbaserade proteinkällor som är vanliga i dag, även om Mycorena flyttat fabriken till Gamlestan sedan dess.

Enligt företaget är Promyc en 100 procent vegansk produkt som ”kräver mindre resurser för att produceras jämfört med andra växtbaserade alternativ”. 

Testverksamhet hos Ica efter ett års produktion

I juni i år lanserade Mycorena sin första produkt, Promyc nuggets, i ett samarbete med Ica.

— I fem Ica-butiker kommer våra kunder att smaka och dela med sig av sina åsikter. Vi hoppas att få nya insikter om att vidareutveckla proteinet, sa då Sofia Olsson, marknadschef på Ica, i ett pressmeddelande.

Efter feedback från kunderna kommer produkten nu att säljas på samtliga Ica-butiker i hela Sverige.

— Test lanseringen bekräftade vår tro att det finns ett stort intresse och marknadspotential för det svenska mycoproteinet, säger Ebba Frölin, projektledare på Mycorena, i ett pressmeddelande.

Promyc nuggets kommer nu att säljas på Ica runtom i hela Sverige. Foto: Mycorena.

Drog in 4,5 miljoner kronor första året

För att etablera sin produktion på Ringön under 2020 lyckades företaget ta in 4,5 miljoner kronor. Investeringsrundan lockade bland annat till sig Bånt AB (Sverker Forsén) och Kale United AB (Måns Ullerstam) och har även fått finansieringsstöd från EU och Vinnova.

Och nu ska den småskaliga produktionen på Ringön utökas för att spridas till Ica runtom i hela Sverige.

— Återkopplingen från konsumenterna har visat att 77 procent vill köpa produkten igen, vilket vi så klart är väldigt uppspelta över. Med den här andra fasen av samarbetet, ser vi fram mot att ha Promyc Nuggets tillgängliga i alla Ica-butiker i Sverige, säger Ebba Frölin, projektledare på Mycorena, i ett pressmeddelande.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: