Supertalangen spelade med killarna i Torslanda IK – nu är gymnasiestudenten Lisa, 17, BK Häckens nya stjärnskott

DET HÄR ÄR EN ANNONS

Supertalangen Lisa Löwing, 17, blickar ut över sin nya hemmaarena på centrala Hisingen. Än så länge är det lite svårtgreppbart för Torslandatjejen – att hon nu är en allsvensk spelare i BK Häcken:
— Det känns sjukt. Lite overkligt faktiskt, även om det långsamt har börjat sjunka in.

I samma veva som superstjärnan Stina Blackstenius lämnade BK Häcken presenterades en ny framtida profil när Lisa Löwing blev klar för ”bollklubben”. Men Lisa Löwing är ingen anfallsstjärna, utan en defensiv backprofil. Profil? Ja, Löwing har tidigt gjort sig ett namn i Göteborgsfotbollen, först genom att spela med killarna i Torslanda IK i pojkallsvenskan och sedan kamma hem GP:s titel som ”Årets 031-lirare” hos Göteborgs DFF i damernas division ett.

Men en förlust med 0-6 blev den första riktiga kontakten med BK Häckens A-lagsdamer:

— Vi mötte dem i Svenska Cupen och ja, det blev en tydlig förlust. Men vi var rätt nöjda ändå med vår insats och jag tror att Häcken inte gick så mycket på den matchen…utan haft koll på mig även sedan innan. Jag har ju fått spela i ungdomslandslag så där har de väl även fått upp ögonen för mig.

Eftersom Lisa vuxit upp på Hisingen är klubbytet till just BK Häcken speciellt. Och timingen med att ett allsvenskt A-lag flyttat till Hisingen har blivit perfekt för hennes del…

— Det är väldigt coolt att få komma till just BK Häcken. Under hela tiden jag vuxit upp så har Häcken varit det stora laget här på Hisingen. Många av mina kompisar tycker att det är coolt också och för mig känns det lite som att jag tagit mig till ”mitt mål” nu kan man säga, berättar hon.

BILJETTER: Här köper du biljett till BK Häckens hemmamatcher!

”Nervöst bara att höra deras namn”

I truppen är hon nu en i gänget bland landslagsstjärnor som Elin Rubensson och Jennifer Falk, den sistnämnda även hon fostrad i Torslanda IK. Och den nya miljön är en viss omställning för en ung spelare som fortfarande går på gymnasiet:

— I början var det nervöst bara att höra deras namn, säger hon om att kliva in i ett lag med en rad stjärnor, men fyller på:
— Fast de är verkligen supersnälla och stöttande i laget, även om de har massor med rutin och fantastiska karriärer.

Lisa Löwing, 17, och Jennifer Falk, 28, började bägge sina karriärer i Torslanda IK men är nu del av BK Häckens A-lag. Foto: BK HÄCKEN

Som person beskriver Lisa Löwing sig som tillbakadragen, nästan lite blyg. Något som sällan är egenskaper som förknippas med mittbackar som ska styra sina lag, eller något som märks på henne själv. Hon är engagerad, har nära till skratt och pratar gärna både om sig själv som fotbollsspelare och person:

— Den klassiska bilden av en mittback som pekar med hela handen är så långt ifrån min personlighet utanför planen. Så jag jobbar på det, att försöka höras och ta för mig lite mer. Vanligtvis är jag gärna lite i bakgrunden som person, att ta plats är inget som jag känner att jag behöver. Fast på planen är jag nog lite modigare än ute i ”verkligheten” kanske, haha.

Psykolog-drömmen: ”Viktigt att jag har en utbildning”

Ett flertal hjärnskakningar under tonåren har gjort att hennes huvudspel blivit något lidande. Detta har tvingat Lisa att utveckla sitt passningsspel, kanske inte för att kompensera – men åtminstone för att sticka ut mer med sina spelmässiga styrkor:
— Jag vill vara drivande på planen, vara med och hitta passningsvägar, vara inblandad i speluppbyggnaden. Målet nu är att utvecklas på varje träning, att bli bättre som fotbollsspelare steg för steg. Men på längre sikt är det att ta en startplats i elvan.

BILJETTER: Här köper du biljett till BK Häckens hemmamatcher!

Nu går Lisa andra året på gymnasiet, så att bolla spel i ett allsvenskt fotbollslag samtidigt som studier är en utmaning. Främst vad gäller att få ihop vardagen och kanske särskilt med tanke på att hon inte pluggar fotbollsgymnasium, utan programmet Samhäll/beteende på Donnergymnasiet…

— Det är väl för att bli psykolog eller något åt det hållet. Det är nog vad jag är sugen på. Det är viktigt att försöka få det att funka med skolan så länge som det går, för jag tycker det är viktigt att jag har en utbildning. Man måste ju tänka på vad man ska göra den dagen man inte spelar fotboll längre, resonerar hon.

Torslandabon Lisa Löwing, 17, är BK Häckens senaste stjärnskott. Foto: HELAHISINGEN.SE

Så varför psykolog?
— Alla samhällsämnen är roliga tycker jag, men nu när jag pluggat beteendevetenskap i skolan har jag fastnat för detta. Beteendemönster, hur folk tänker, tycker jag är jätteintressant. I viss mån kan jag ha hjälp av sånt på hur folk tänker och agerar på fotbollsplanen med.

En vanlig dag för Lisa är att börja med träning på förmiddagen. När lagkamraterna sätter sig för att käka lunch på GPA åker Lisa till skolan i Eriksberg och äter lunch lite snabbt. Hon får hjälp med att mat läggs undan för henne på skolan, för bamba är oftast stängt när hon kommer.

— Sen försöker jag vara med på så många lektioner som möjligt, oftast till fyratiden. Ibland får jag göra gympass efter skolan, då de oftast kör gympass med laget när jag är i skolan.

”Mest är det förväntan man känner över att stå därinne”

Lisa bor hemma hos föräldrarna i Torslanda, tränar på Gothia Park Academy vid Sankt Jörgen och pluggar på Donnergymnasiet i Eriksberg. Under veckodagarna åker hon alltså i en triangel mellan tre olika delar av Hisingen.

Men hennes favoritplats på Hisingen är ändå hemma i Torslanda, på plastgräset vid Torslandavallen. Där hänger hon ofta med kompisgänget på somrarna och spelar spontanfotboll. Nu i sommar lär hennes lilla Cavapoo-hundvalp vara med också, även den en av många viktiga stöttepelare:
— Jag försöker lära honom fotboll, men än så länge biter hon mest på bollarna, haha, säger hon skämtsamt.

— Men framför allt har jag stöd av mina kompisar och klasskompisar, som är väldigt viktiga för mig i allt detta. De är så stöttande i allt från att hjälpa mig med anteckningar i skolan till att komma och titta på våra matcher. Men även pappa, han kör mig till träningar och ibland till skolan tillsammans med vår lilla hund.

Lisa Löwing står på höjden mot Rambergsstaden och spanar ut över sin nya hemmaarena. Foto: HELAHISINGEN.SE

Men den plats som gör störst intryck på henne just nu där vi träffas, mitt i ovan nämnda tiangel: Bravida Arena.

— Lite nervöst är det, det tror jag det behövs vara. Men mest är det förväntan man känner över att stå därinne. Just nu är jag bara tacksam att få vara här och att få lära mig och bli bättre som fotbollsspelare, säger hon med ett stort leende.

Följer Pep och Man City på fritiden

Det märks på Lisa att hon är lycklig i den situation hon befinner sig i. Utanför fotbollen finns det inte så mycket tid. På de lediga stunderna gäller det att plugga för att hinna med skolan, på helgerna är det ofta matcher – eller spontanfotboll med kompisarna som i många fall spelar eller har spelat själva.

När Pep Guardiola tog över Manchester City började hennes pappa följa laget och den vägen blev hon själv något av ett City-fan, eller kanske Pep-fan rättare sagt:

— Ska man lägga ner all den tiden på att kolla på fotboll så vill man ju se en fotboll man tycker om. Vi följer hellre en tränare än ett lag. Sen har det ju gått bra med för dem hehe, men vi kommer nog alltid tycka om City i vår familj hur det än går med Peps karriär.

Fokus på att ha roligt: ”Det är mitt huvudmål: Bara att ha roligt.” Foto: HELAHISINGEN.SE

Din egen då, om vi står här om tio år och du ska berätta hur det går i din fotbollskarriär, vad säger du då?
— Förhoppningsvis att jag haft jättekul. Det är mitt huvudmål: Bara att ha roligt. Sedan får jag se vad som händer, men nej att jag haft kul och trivdes är det viktigaste. Att jag utvecklades och hade roligt med fotbollen, säger Lisa Löwing med ett stort leende.

Lisa Löwing gjorde allsvensk debut med ett inhopp i 4-1-segern över Hammarby, kort efter denna intervju.

BILJETTER: Här köper du biljett till BK Häckens hemmamatcher!

Redaktionen
annons@helahisingen.se

LÄS MER: