Svenska kyrkan lägger ner i utsatta området – Terese, 31: ”Det är det enda barnen har att gå till”

Länsmansgårdens kyrka i Biskopsgården ska lägga ner sin verksamhet. Orsakerna: Ekonomiska besparingar för Svenska Kyrkan och att det inte finns tillräckligt många medlemmar. Men Terese Siivikko, 31, som är ensamstående med två barn, menar att den behövs mer än någonsin:
— Det är min och barnens samt många andras trygghet, säger hon.

Svenska kyrkan har gjort en så kallad lokalförsörjningsplan som klubbades igenom förra året.

— Vi behöver minska våra kostnader för framtiden. Vi har gått igenom vad fastigheterna kostar i drift och vad de kostar att renovera. Vi har jobbat med att kolla på vilken fastighet som – utifrån en massa parametrar, som ekonomi, antal besökare, verksamhet och personal – gör minst ont att avveckla, och landade i att det är Länsmansgårdens kyrka, förklarar Joakim Berlin, ordförande i kyrkorådet.

Just Länsmansgårdens kyrka har det lägsta medlemsamtalet i församlingen med med 2223 medlemmar. I Tolered är det 5 251 och Brämaregården 6 929 medlemmar.

Hade kyrkan inga besökare?

— Jo det finns besökare, även om majoriteten inte är medlemmar i Svenska kyrkan. Vi har dock inte så många besökare till själva gudstjänsterna, säger Joakim Berlin och fortsätter:

— Efter sommaren förändrades den ekonomiska situationen än mer med tanke på världsläget och kostnaderna för el bland annat. Då har vi tittat på helheten, på kostnader, drift, underhåll, medlemmar och lokalbehov, verksamheten och besökare.

Joakim Berlin, ordförande i kyrkorådet, menar att kyrkan kommer fortsätta sin verksamhet på andra sätt. Foto: Privat.

Startar namninsamling på Facebook – ”Är min och barnens samt många andras trygghet”

Terese Siivikko, 31, har tagit initiativet till en namninsamling på Facebook som heter ”Lägg inte ner vår kyrka Länsmansgårdens kyrka”.

Terese Siivikko bor i Länsmansgården och är ensamstående mamma till två barn.

— Vi måste få ha kvar kyrkan här i Länsmansgården då det är min och barnens samt många andras trygghet. Den får inte läggas ner då detta är det enda barnen och många andra har att gå till och samlas, samt där vi känner oss trygga, säger hon.

Hon förklarar vilken viktig plats kyrkan har i Biskopsgården och hyllar de insatser som de gör:

— De gör så mycket för barnen. Musikateljén som är på tisdagar, kyrkfritids som är på onsdagar. Samt ”liten och stor” som är på måndagar och torsdagar. De har även lovverksamheter för barnen där de gör så mycket tillsammans. Lägger de ner kyrkan så har barnen ingenstans att gå till, säger hon och fortsätter:

— Då gör de området till ännu mer misär än vad det redan är. Alla trivs så bra i och med kyrkan. Det är våran och allas trygghet här. Kyrkan här behövs mer än någonsin. Den får inte försvinna härifrån. Allt här kommer bli så mycket värre.

Terese Siiviko har tagit initiativet till namninsamlingen för att behålla kyrkan. Foto: Privat.

Kyrkan ska förändra arbetssättet: ”Vi överger inte en grupp som har det väldigt svårt i samhället”

Svenska kyrkan menar dock att de inte överger området. Tvärtom, så menar de att det finns andra kyrkor i området:

— Vi hänvisar i första hand till Biskopsgårdens kyrka på Vårväderstorget. Det är tre kilometer dit med spårvagnslinje emellan. Sedan finns också Toleredskyrkan, till exempel, två och en halv kilometer dit det går en direkt busslinje som tar sju minuter. Vi  tittar också på att skjutsa människor till de andra kyrkorna om det skulle behövas

Vad vill ni säga till de som känner att ni lämnar ett redan utsatt område?

— Vi vill förstärka arbetet i Länsmansgården och Biskopsgården så det handlar inte om att överge en grupp som har det väldigt svårt i samhället. Vi vill arbeta och finnas där, men vi vill vara mer mobila och närvarande på andra sätt. Hur har vi inte kommit fram till exakt än, säger Joakim Berlin.

Det officiella beslutet att lägga ner kyrkan tas i kyrkofullmäktige 15 december. Namninsamlingen för att stoppa nedläggningen finns här.

Länsmansgårdens kyrka. Foto: Svenska kyrkan.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: