Drop In-bröllop på ”Magiska” datumet 22/2 -22: ”Besöka oss på tisdag för att gifta sig”

22 februari 2022 kan vara ett lockande datum för den som går i giftastankar. Därför har Kärra kyrka gjort sig redo för drop-in vigsel.
— Ja, för vissa är det ju lite roligt med att gifta sig på ett speciellt datum. Vi har haft en del som ringt in med nyfikna frågor, så vi räknar med att några kärlekspar kommer att besöka oss på tisdag för att gifta sig, säger Helena Fingarsen Nohle, präst i Backa pastorat, till Göteborg Direkt.

I morgon är det den 22/02/22 – ett datum som kan vara lockande för en del att gifta sig på. Eftersom pandemin och medföljande restriktioner gjort att fester har fått skjutas upp, har Kärra kyrka och Backa pastorat gjort sig redo att ta emot besökare som är redo att gifta sig.

— Ja, för en del par handlar det kanske om att man har varit tillsammans i 20 år och tänker att: ”Nu är det dags”. Vi har också par som vill gifta sig i den kyrka som känns betydelsefull för dem och därför passar på när vi arrangerar drop-in-vigsel i just den kyrkan, säger Helena Fingarsen Nohle till Göteborg Direkt.

Så går en drop-in vigsel till

Alla som vill är välkomna under morgondagen för att gifta sig. Det enda som krävs är att man på förhand har fyllt i en hindersprövning via Skatteverkets hemsida. På dagen behöver man ha med sig den utskrivna hindersprövningen tillsammans med vigselintyg, legitimation och ringar.

Därefter tar man ett kort inne i kyrkan och diskuterar sedan valet av psalmer med en präst.

— Vi började med drop-in-vigslar förra året och min erfarenhet är att det blir en väldigt högtidlig och intim stund, trots att ceremonin är lite mer avskalade än vanligt. Vi smyckar kyrkan med blommor och gör det fint, säger Helena Fingarsen Nohle till Göteborg Direkt.

Under 2022 är det planerat med flera andra drop-in dop och vigslar. För att kunna genomföra ett drop-in dop krävs samtycke och legitimation från samtliga vårdnadshavare. Det finns även möjlighet att låna dopklänning i kyrkan. 

DROP-IN DOP OCH VIGSEL 2022

22/2 i Kärra kyrka
12/3 i Glöstorpskyrkan
4/6 i Säve kyrka 
27/8 i Tuve kyrka
3/12 i Backa kyrka

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: