Nu höjs fler röster för populärt café – ”Inte kunnat visa på tillräckliga skäl för att vräka Fluss”

I slutet av april kom beskedet att café Fluss inte skulle öppna dörrarna på nytt. Enligt hyresvärden Älvstranden Utvecklingen hade ägarna bland annat misskött vissa regler.
— Min slutsats utifrån informationen jag fått och de möten jag haft med båda parter är att Älvstranden inte kunnat visa på tillräckliga skäl för att vräka Fluss, säger kommunstyrelsens 1:e vice ordförande
Axel Darvik (L).

Med knappt en månad kvar före den stora öppningen berättade ägarna till café Fluss att deras hyresvärd Älvstranden Utveckling sagt upp kontraktet.

”Vi borde ha förstått det tidigare, att det var nåt som inte stämde. Vi borde dragit i handbromsen redan innan vi skrev på avtalet för varningsklockorna hade redan börjat ringa”, skrev de i ett långt brev som Hela Hisingen var först att rapportera om.

Som skäl för uppsägningen angav Älvstranden Utveckling flera grunder, bland annat att café Fluss “utan lov tagit yta i anspråk i den intilliggande byggnaden Kajskjul 105 och inte vidtagit rättelse efter Älvstrandens anmodan”.

LÄS MER: Café Fluß tvingas bort – “Vi började se slutet innan det ens hade börjat”

Här på Frihamnen skulle nya café Fluss öppna den 25:e maj. Foto: Café Fluss Facebook.

”Möjligt att det det finns omständigheter som jag inte fått reda på”

Nu säger Axel Darvik (L), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande att han är frågande till uppsägningen och inte anser att det fanns tillräckliga skäl för den, något som GP tidigare rapporterat om.

— Min slutsats utifrån informationen jag fått och de möten jag haft med båda parter är att Älvstranden inte kunnat visa på tillräckliga skäl för att vräka fluss. Det är ju möjligt att det finns omständigheter som jag inte fått reda på. Jag tycker att det ligger ett ansvar på styrelsen att få fram hela bilden för att kunna agera på rätt sätt framåt, säger han till Liberalerna.

Vidare säger han att han som entreprenör själv har ett stort engagemang för företagsvillkor och deras förutsättningar. Därför blir café Fluss och den här frågan viktig för Liberalerna:

— Det är jätteviktigt att bolag håller sig till lagar och regler, och de avtal som tecknats. Man måste kunna lita på kommunen som avtalspart.

Axel Darvik. Pressfoto: Liberalerna.

Flera andra partier vill rädda caféet – har skickat in förslag till kommunstyrelsen

Axel Darvik menar att parterna borde kunna mötas:

— Jag hoppas att man hittar en förlikning. Att driva en sådan här juridisk tvist vidare från Älvstrandens sida, det riskerar bara att bli dåligt för båda parter. Det är inte det vi som stad står för. Man måste reagera rätt och proportionerligt utifrån de lagar som gäller. Det är min tydliga uppmaning. Båda parter behöver sansa sig och fundera över vad lösningen kan bli, säger han till Liberalerna.

Sedan tidigare har Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt Initiativ skrivit ett förslag ”Rädda Café Fluss” som nu skickats in till Göteborgs kommunstyrelse. Partierna vill att Älvstranden Utveckling får i uppdrag att “skyndsamt återuppta en dialog med Café Fluss så att verksamheten kan drivas vidare”, något som Hela Hisingen skrivit om tidigare.

Kämpar för att få tillbaka pengarna – ”Kostnaderna är uppe i tre miljoner”

Inför öppnandet vid Bananpiren i slutet av maj hade de anställda på café Fluss lagt ner ett stort personligt engagemang och stora summor av sina egna pengar.

”I två år har vi planerat hur allt ska byggas upp och vi kan lova er att området som är godkänt för 2,000 gäster hade blivit något helt unikt och storslaget, skrev det i ett brev till besökarna och fortsatte:

”Vi borde ha förstått det tidigare, att det var nåt som inte stämde. Vi borde dragit i handbromsen redan innan vi skrev på avtalet för varningsklockorna hade redan börjat ringa. De sa att dem ville hjälpa oss men det fanns ingen energi i rummet. Var staden tvungna att ge oss en ny plats fast de egentligen inte ville?”

Därför har ägarna till café Fluss även bett besökare som vill ta upp fighten om hjälp:

“Kostnaderna är uppe i tre miljoner, varav en stor del är lån från familj och vänner. Vi står även på personlig borgen på ett större banklån. Orättvisan vi känner går inte att sätta ord på”, avslutade dem.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: