Uppfinning från Hisingen: Brandsläckare utan miljögifter – unik svensk lösning

Miljontals skumsläckare med giftiga PFAS-ämnen finns i offentliga miljöer och svenska hem. Det är en tickande hälso- och miljöbomb. Cebon Group i Göteborg satsar därför hårt på marknadens första helt ofarliga brandsläckare – X-Fog.
— Det är en nödvändighet och helt i linje med EU:s kommande förbud av giftiga PFAS-kemikalier, säger produktutvecklaren Melker Lang.

Runt om i landet i offentliga miljöer som skolor, lager, hotell, sjukhus men även i svenska hem hänger de – skumbrandsläckarna med de giftiga PFAS-ämnena (industriframställda evighetskemikalier som sprids i luft och vatten) som inte bryts ned i naturen.

3,4 miljoner svenskar har idag kommunalt dricksvatten som är påverkat av PFAS, och det är mycket allvarligt – ämnena är cancerogena och påverkar såväl immunförsvar som fortplantningsförmåga.

Ett förbud mot PFAS-kemikalier inom EU är på gång och beslut väntas senast nästa år, men beräkningar visar att det kan finnas 2 – 5 miljoner släckare med det farliga PFAS-ämnena – bara i Sverige.  Det är bakgrunden till att Cebon Group, som har sitt huvudkontor och lager i Sörred på Hisingen, tog fram ett släckmedel under varumärket CGS utan skadliga effekter på vare sig hälsa eller miljö:

— Vi har tagit fram ett helt miljövänligt släckmedel, X-Fog, en brandsläckare som är en fullgod ersättare till skumbrandsläckare. Ingen PFAS men hög släckeffekt, säger Melker Lang, produktutvecklare Cebon Group som har sitt säte i Sörred på Hisingen.

”Viktigare att vara i framkant med vårt nya släckmedel”

X-Fog är ännu relativt ny på marknaden, och har hittills sålts till bland annat kärnkraftsindustrin, trävaruidustrin, hotell och kommuner.
— Vi har sagt hejdå till PFAS, men det är klart det kommer att ta tid att ställa om – och det är många kommuner, landsting och storbolag till exempel som behöver göra det jobbet, säger Melker Lang.

Efter brandbekämpningar påverkas ofta vår miljö på ett förödande vis eftersom utsläppen rör sig fort ner i jordlagren och snabbt ner i grundvattnet, menar bolaget i Sörred.

— Därför har vi känt att det är desto viktigare att vara i framkant med vårt nya släckmedel, vi är än så länge helt ensamma om detta på marknaden men vi hoppas att fler följer vårt exempel, som bara innehåller salt och vatten och är därmed den miljövänligaste släckaren på marknaden. Man har vetat länge att PFAS är dåligt, men nu börjar det äntligen röra på sig, säger Melker Lang.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

Fakta: X-Fog

X-Fog innehåller inga kemiska ämnen som har cancerframkallande, mutagena eller reproduktionstoxiska egenskaper. Släckmedlet X-Fog har enligt tillverkaren upp till fyra gånger bättre släckeffekt än vatten och verkar både aktivt och som ett förebyggande brandskydd genom att vara släckande och impregnerande vilket hindrar återantändning i det brinnande materialet. Den goda släckeffekten innebär också en mycket snabb värmesänkning av branden vilket gör att andelen brännbara och giftiga gaser som uppstår minskar, vilket i sin tur skapar en bättre miljö för användaren, skriver Cebon om produkten. X-Fog är väl beprövat av bland annat Räddningstjänsten och har använts i en mängd olika miljöer och situationer. Finns nu som handbrandsläckare i två storlekar, 6 och 9 liter.

LÄS MER: