Göteborgsbar rankas bland 10 bästa takterasserna — i Europa

Therooftopguide.com har rankat Europas tio bästa takterassbarer — och Göteborg har fått en av platserna på listan! I sommar lär många turister få se den magnifika utsikten över Hisingen, som även kommenteras i den prestigefyllda rankingen, där storheter som Grand hotel central i Barcelona och The Westin Excelsior i Florens finns med…

Rankingen, som gjorts av Therooftopguide.com, listar Europas tio hetaste takterasser inför sommaren 2020. Sajten berättar att de letat från de ”kallaste delarna av Atlanten i nord, till de mer behagliga i södra Medelhavet” och hittat många ”superba” takterass-barer, eller rooftop bars som det heter på engelska.

De konstaterar att de historiska städerna i Europa inte har lika många skyskrapor som det mer moderna USA eller Asien, men att man ändå kan hitta några av världens bästa takterasser och likaså barer på dessa – just här. Fantastisk mat, är något som Europas rooftop-barer kan konkurrera med, dessutom att många av dem serverar lunch och därmed har större tillgänglighet än en del av sina konkurrenter utanför Europa, konstaterar sajten.

Göteborg slår sig in bland Europas största turistmål

På listan finns barer i London, Madrid, Barcelona, Florens, Lissabon – och Göteborg. På plats åtta på listan tar sig nämligen Taket in, takbaren i Petter Stordalens förhållandevis nybyggda Comfort hotell på Skeppsbron i Göteborg, in. Och det som är extra magiskt hos dem är den fantastiska utsikten över Hisingen…

One of the newest rooftop bars in the city, TaKeT (The Roof), offers beautiful views of the Göta Älv river and the dockyards, as well as a variety of events that make it one of Gothenburg’s most popular destinations.

Therooftopguide.com beskriver Taket i Göteborg

Det är inte bara utsikterna över skeppsvarven och övriga Hisingen samt Göta älv som gjort att Taket förtjänat sin plats på listan. Therooftopguide.com nämner även den ”vänliga och avslappnade atmosfären” samt hur mycket events med DJ:s, Tap TakeOvers, konstutställningar och annat som sker hos Taket.

Listan: Topp 10 takbarer i Europa

Taket i Göteborg tar sig in på en åttonde plats på listan – som många turister lär hitta eller Googla fram inför sina semesterresor i sommar. Här är hela listan från Therooftopguide.com:
1. SKY BAR AT GRAND HOTEL CENTRAL / BARCELONA
2. VISTA SKY BAR AT HOTEL MEDITERRANEO SORRENTO / AMALFI COAST
3. SE·STO ON ARNO / FLORENCE
4. ROSSIO GASTROBAR / LISBON
5. SUSHISAMBA / LONDON
6. AZOTEA DEL CÍRCULO / MADRID
7. HIGH NOTE SKYBAR / BUDAPEST
8. TAKET / GOTHENBURG
9. THE FLAIR AT SINA BERNINI BRISTOL / ROME
10. SKYLOUNGE / AMSTERDAM

SVT-profilens skötebarn

Bar & eventmanager hos Comfort hotels framgångssaga Taket är Daniel Meyn, som ni även kanske känner igen från SVT-serien ”Första dejten” – där han är bartender. För tidningen Hotellrevyn berättade han nyligen om hur satsningen på en takbar vid Skeppsbrokajen kom till:
— Från början var det tänkt att det skulle bli en stor svit där uppe. Då sade jag ”Det är ju helt befängt! Vi gör en bar så klart!”. Och så blev det. Men så fanns det helt plötsligt inga pengar kvar till en bar, så jag fick nej. ”Glöm det, jag gör det ändå”, sade jag. Så vi tog överblivet material och byggde. Från början hade vi inte rinnande vatten, inget tak och ingen kassaapparat. Så öppnade vi på en onsdag och sålde för 90 000. Sedan dess har det bara exploderat. I år blev baren utsedd till Nordens bästa rooftop-bar. Det är jättehäftigt!

SVT- och Taket-profilen Daniel Meyn. Foto: SVT.