VALET 2022: Strid om hyresrätterna – så stoppar ”Hisingsvänstern” ombildningar i Brunnsbo och Kyrkbyn
Alliansen och Demokraterna föreslog att ombilda kommunala hyresrätter ”i områden där hyresrätten dominerar”. Men när kommunala hyreskoncernen AB Framtiden, där S, V och MP har majoritet, tolkade detta besked från kommunfullmäktige – stoppas nu en rad ombildningar. De tre oppositionspartierna har enats om en definition av ”områden” som i mer eller mindre innebär att inga centrala områden längre kvalificerar sig för ombildningar till bostadsrätter.
— Vi behöver fler billiga hyresrätter på Hisingen, inte färre. Hisingen ska fortsätta att vara en ö för alla, inte bara för de som har råd att köpa en bostadsrätt, säger Johan Svensson (V), 2:e vice ordförande i AB Framtiden.
Efter att kommunfullmäktige, där borgarna och Demokraterna med tyst stöd av Sverigedemokraterna, beslutat att gå på Alliansens förslag hade Göteborg tagit ut en ny kurs för hanteringen av kommunala bostäder. Nu skulle Göteborgs stad se till att starta processer för att ombilda hyresbostäder till bostadsrätter över hela staden. Men kritiken från vänster lät inte vänta på sig och när förslaget hamnade hos kommunala bostadsbolaget Framtiden – där vänsterpolitikerna är i majoritet i styrelsen – gjordes en annan tolkning av beslutet.
Där fredar man nu i stället ett stort antal hyresbostäder från att ombildas till bostadsrätter:
— Genom det kommande beslutet skyddar vi hela Kyrkbyn och Brunnsbo från de massomvandlingar som högerstyret planerat. Jag är glad att vi har samlat en majoritet i styrelsen för att freda dessa områden från ideologiskt motiverade privatiseringar av våra gemensamt ägda bostäder, säger Lundbybon och V-politikern Johan Svensson.
I Brunnsbo i Hisings Backa finns 1 298 kommunala hyreslägenheter och i Kyrkbyn i Lundby har allmännyttan 1 653 lägenheter.
Men detta innebär inte att ombildningarna har stoppats helt, i de ”utsatta områden” som exempelvis Biskopsgården är processerna för detta fortsatt igång, då de inte omfattas av denna tolkning av Framtiden.
Varför är detta viktigt för de som bor i kommunala hyreslägenheter på Hisingen?
— Vi behöver fler billiga hyresrätter på Hisingen, inte färre. Hisingen ska fortsätta att vara en ö för alla, inte bara för de som har råd att köpa en bostadsrätt, säger Johan Svensson till HelaHisingen.se.
Stort motstånd i oppositionen: ”Skulle öka boendesegregationen”
Även S och MP är starkt kritiska mot ombildningar i hela stan. Miljöpartiet, som är öppet för begränsade ombildningar i utvecklingsområden om initiativet kommer från hyresgästerna, är också kritiska mot beslutet.
— Storskaliga ombildningar skulle öka boendesegregationen. Utbudet av hyresrätter får inte minska och vi behöver bygga fler hyresrätter som människor har råd att bo i. Förslaget innebär att det fortsatt är möjligt att ombilda i alla våra utvecklingsområden för att motverka boendesegregationen, när det finns ett hyresgästintresse, säger Martin Nilsson (MP), ledamot I AB Framtiden i ett pressmeddelande.
I en färsk mätning från GP/Sifo var en klar majoritet av göteborgarna emot ombildningar.
Nu vill S, V och MP, förhindra så många ombildningar som möjligt fram till valet. Socialdemokraternas kommunalråd, Torslandabon Jonas Attenius (S), menar att göteborgarna måste få säga sitt innan man säljer av stora delar av stans hyresrätter:
— En klar majoritet av göteborgarna är emot ombildningarna. Jag tycker man ska lyssna på dem. Vi gör allt i vår makt för att rädda så många hyresrätter vi kan fram till valet. Faran är dock inte över så länge Göteborg har en högermajoritet. Socialdemokraterna går till val på att stoppa alla ombildningar. Göteborg ska inte bli som Stockholm, säger Jonas Attenius (S).
Han får medhåll från Hisingsvänstern som menar att politiken håller på att göra om förhållandevis billiga hyresrätter till dyra bostadsrätter.
— Man försöker sälja ut hyresrätter som vanligt folk har råd med. Vi kommer aldrig acceptera högerpartiernas försök att rea ut och dumpa göteborgarnas bostäder. Även för framtida generationer ska det finnas billiga hyresrätter i områden som Majorna och Haga, säger Johan Svensson (V), 2:e vice ordförande i AB Framtiden.
M-toppen: ”Ska inte vara tvungen att flytta därifrån för att det saknas småhus och bostadsrätter”
AB Framtiden föreslår att man tolkar uppdraget från fullmäktige som att ombildningarna gäller primärområden med över 65 procent hyresrätter. Primärområden är kommunens minsta geografiska enhet, men i sitt gemensamma förslag vill S, V och MP istället definiera ”områden” som stadsområden, som är betydligt större och som påverkar var detta skulle genomföras och ej.
I praktiken innebär tolkningen att tre av fyra stadsområden inte längre kvalificerar sig för ombildningar då övriga staden – bortsett från Nordost (Angered med flera stadsdelar) inte har så många hyresrätter att man kommer upp i 65 procent. Förslaget ska behandlas på kommande styrelsemöte hos Framtiden.
Enligt Hem & Hyra har det har skett 15 000 ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter i Göteborg sedan år 2000. Majoriteten av dessa har skett i centrala stadsdelar. I en intervju tidigare i år berättade moderaternas toppnamn i Göteborg om varför man menar på att ”Ensidiga upplåtelseformer gynnar segregationen”, som man gett som motivering till att man ombildar bostäder i kommunen.
— Det finns flera skäl, men den är viktig. Vi är eniga att vi vill ha blandade upplåtelseformer. I olika skeden av livet passar olika boenden och man ska kunna flytta inom ett område, man ska inte vara tvungen att flytta därifrån för att det saknas småhus och bostadsrätter. Vi vill kunna ge göteborgarna valfrihet, det är den grundläggande anledningen till att vi öppnar upp för detta, sa Axel Josefson (M) då.
Redaktionen
tips@helahisingen.se
LÄS MER: