Nu kan du ta en tur med Göteborgs sista fungerande ångbåt – avgick fullastad med varvsarbetare var 15:e minut från 06-01 varje dag

Färjan 4 är Sjöfartsmuseet Akvariets största föremål och stadens enda bevarade ångbåt. Lagom till färjans 100-årsjubileum i oktober erbjuder Sjöfartsmuseet och Sällskapet Ångbåten på några guidade turer längs Göta älv, bland annat till Slottsberget och Götaverken.

— Färjan 4 är helt unik i våra samlingar. Det är en liten bit av 1920-talet som fortfarande flyter och som förmedlar känslan av att åka färja i det gamla Göteborg. Den ger en glimt in i en annan värld, här kan man höra ljuden och känna doften av en koleldad ångmaskin, säger Karl Hellervik, museipedagog på Sjöfartsmuseet Akvariet i ett pressmeddelande.

En arbetshäst från 1920

Färjan 4 levererades i oktober 1920 till Göteborgs Hamnstyrelse och sattes i trafik på linjen Residensbron – Götaverken. Här kom den att tjäna som en av hamnens riktiga arbetshästar, och avgick fullastad med varvsarbetare var 15:e minut från klockan sex på morgonen till ett på natten. Efter femtio år togs färjan ur trafik och överlämnades till Sjöfartsmuseet. Sällskapet Ångbåten fick förtroendet att bevara den i trafikdugligt skick. Efter ett svårt ångpannehaveri 2016 var färjan på vippen att tas ur trafik, men efter en omfattande renovering har den äntligen kunnat sjösättas igen – lagom till sitt 100-årsjubileum.

— Vi är förstås glada att Färjan 4 kan ånga vidare in i 2020-talet. Alla gamla färjor är borta, det finns bara denna kvar som fortfarande fungerar. Det är den sista, levande resten av den gamla färjetrafiken över Göta Älv, säger Karl Hellervik.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

Fakta: Färjan 4

levererades i oktober 1920 av Motala Verkstad till Göteborgs Hamnstyrelse och sattes i trafik på linjen Residensbron – Götaverken.
…gick var 15:e minut från klockan sex på morgonen till ett på natten 
…forslade omkring 1,5 miljoner passagerare om året, totalt 40 miljoner passagerare 1920-1954
…körde 25 000 turer om året 1920-1954
…hade fram till 1954 arbetat i cirka 210 000 timmar 
…arbetade i 16 år som reservfartyg till de övriga färjorna 1954-1970
…har tjänat som museifartyg i snart 50 år, sedan 1972
Källa: Sällskapet Ångbåten

Fakta: Turer med Färjan 4

Lör 17, 24 och 31 oktober
Följ med ut på älven i den nyrenoverade, hundraåriga ångdrivna Färjan 4 som är Sjöfartsmuseets största föremål. Obs! Förköp krävs.

Fakta: Sjöfartsmuseet Akvariet

Stängt för om-och tillbyggnad. Öppnar 2022.
Sjöfartsmuseet Akvariet skildrar vad som händer under, ovan och vid havsytan. Om sjöfartens framväxt, hamnstaden utveckling men också en djupdykning i det gränslösa havet. Det nyöppnade museet kommer att erbjuda upplevelser över generationsgränserna och vara en plats för mötet mellan drama­tisk mytologi och aktuell forskning. 
Sjöfartsmuseet Akvariet är en del av Göteborgs Stads kulturförvaltning. Samfinansierade av Västra Götalandsregionen.

LÄS MER: