63 nya ”tygghetslägenheter” till Hisingen

Nu kan Göteborg få ytterligare 63 trygghetslägenheter i Backadalen, Hisingen. Fastighetsnämnden beslutade vid sitt möte 16 november att bevilja kommunala subventioner till ansökningen. 

Företaget Botrygg Göteborg AB har ansökt om pengar för trygghetsboenden till sitt nybyggda hus i Backadalen 10, 12, 14 som ligger i kvarteret vid Rimmaregatan och Silvergruvans gata vid Selma Lagerlöfs torg . Start för trygghetsboendet är 1 juni 2021.

Lägenheterna varierar i storlek mellan 34–97 kvadratmeter. Botrygg kommer att installera ett trygghetspaket i varje lägenhet innehållande elektroniskt tittöga, spisvakt och hjälpmedel i badrum som exempelvis stödhandtag/handledare, skriver Göteborgs stad i ett pressmeddelande.

Dubbla gemensamhetslokaler

För att uppfylla kraven för de kommunala subventionerna ska lägenheterna finnas i anslutning till en ”lämplig gemensamhetslokal”. I det här fallet blir det två gemensamhetslokaler på 50 kvadratmeter vardera. Lokalerna finns på våning 1 respektive våning 3. De innehåller gemensam matplats, enklare kök, toalett tillgänglig för personer som använder rullstol samt plats för samvaro, skriver Göteborgs stad.

Ett annat krav för att få subvention är att det ska finnas personal för aktiviteter och trygghet. Botrygg Göteborg AB kommer erbjuda en verksamhet som leds av en trygghetsvärd och som ger de boende möjlighet till aktiviteter och upplevelser såväl inom som utanför bostaden. Tanken är att de boende i samverkan med trygghetsvärden planerar aktiviteterna.

Boendeform för 70+:are

Trygghetsboende ger dig som är 70 år eller äldre möjlighet att bo i en vanlig bostad, men med större gemenskap och trygghet.

I trygghetsboende bor du i en vanlig lägenhet och sköter om ditt eget hem. Här finns gemensamma utrymmen för samvaro, hobby och rekreation och en trygghetsvärd som stöd till att skapa en vi-känsla. Genom att engagera dig i husets aktiviteter eller utnyttja de gemensamma utrymmena har du möjlighet att träffa grannar.

Trygghetsboende kan förekomma som hyresrätt och bostadsrätt, i befintliga bostadsområden och i nybyggda, vara olika stora och se olika ut. Bostäderna kan vara samlade i grupp eller insprängda bland husets övriga lägenheter. De har en god fysisk tillgänglighet i bostaden, entrén och utanför huset. Boendet ska gärna ha närhet till kollektivtrafik och affärer.  

1 000 nya lägenheter byggs

För att få hyra en lägenhet som ingår i trygghetsboende krävs att någon i hushållet fyllt 70 år. De lägenheter som ingår i trygghetsboendet förmedlas via Boplats Göteborg och lediga lägenheter läggs ut på Boplats. Enligt beslut i kommunfullmäktige ska 1 000 trygghetslägenheter tillskapas under pågående mandatperiod.

I samband med stadens budgetbeslut för 2021 har kommunfullmäktige beviljat fastighetsnämnden medel så att cirka 300-400 trygghetslägenheter kan tillföras under nästa år.

Trygghetsboenden finns i dagsläget i nio av tio stadsdelar.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: