Anders har intervjuat 80 kändisar – i sin podd: ”Då blir det väldigt känslosamt”

Anders Näslund har rest genom Sverige och intervjuat 80 kändisar. Och alla från Glenn Hysén till Magnus Wislander och Jamie Meyer berättar om sitt liv – och sina minnen till Hisingen.
— Nu när jag kommit upp i 80 avsnitt så inser jag hur många det är som ändå har en anknytning till Hisingen och har så otroligt häftiga historier att berätta, säger Anders Näslund.

Till vardags arbetar 55-årige Hisingsbon Anders Näslund som säkerhetsrådgivare i säkerhetsbranschen. Men på fritiden ägnar han sig åt sin passion och hobby: Att göra podden ”2 Låtar 1 Kändis”.

— Jag är inget podd-proffs, utan bara en glad amatör och före detta fotbollsspelare. Så det började med idrottsmän, men jag insåg snabbt att jag ville prata med folk från alla håll och kanter. Både män och kvinnor, unga och gamla, säger han och fortsätter:

— Jag började som podd-amatör men redan efter cirka tio avsnitt så började det ta fart och jag fick uppskattning från allt fler lyssnare. I dag händer det till och med att folk kommer fram och frågar om nästa avsnitt här i stan. 

Här spelar han in det känslosamma programmet med Jamie Meyer som pratar om Hisingens plats i sitt hjärta. Foto: Privat.

”Hisingen är jättefint med fina naturområden och inte långväga till havet”

Och han får mycket positiva kommentarer från både lyssnare och de han intervjuat.

— En kommentar jag fick av självaste Ingvar Oldsberg var: ”Detta du gör Anders måste jag säga är fullt applåderbart”. Det är ju roligt att få höra av en sådan TV-legend.

Från början bodde Anders Näslund på Brännö men flyttade den 01 februari 2016 till Hisingen. Det var också här som han återuppväckte idén med att starta podden.

— Jag flyttade från en ö till en annan kan man säga. Och jag trivs så fantastiskt bra på Hisingen och tycker att det är jättefint med fina naturområden och inte långväga till havet. När jag flyttade hit så började idén med podden att poppa upp igen och nu har jag plötsligt gjort 80 avsnitt och insett vad många det är som ändå har en anknytning till Hisingen, säger han och fortsätter:

— Det är Glenn Hysén, Magnus Wislander, Lasse Kronér, ja till och med Ingvar Oldsberg med allt hans arbete med kranarna.

En av de finaste kommentarerna som Anders Näslund fått var från den folkkäre programledaren Ingvar Oldsberg. Foto: Privat.

”Han spelade en låt där han är på Hisingen”

De senaste åren har han intervjuat författaren Viveca Lärn, skådespelaren Inger Nilsson som spelade Pippi Långstrump och sångaren Jamie Meyer.

— Jamie Meyer berättar om sin uppväxt och hur han hängde mycket med sin morfar som kom att få en stor plats i hans hjärta. Han spelade en låt där han är på Hisingen och som handlar om just det. Det är en otroligt häftig historia.

Vilken kändis har berättat mest om Hisingen?
— Ja, Glenn Hysén får man inte glömma. Och hans berättelse om Kyrkbytorget, där hans pappa tränade honom som liten. Det är roligt. Väldigt genuint och äkta. Sedan berättade Lasse Kronér att hans mormor hade sommarhus i Lilleby, som kallades för ”landet” på den tiden. Där hade han en kompis som hängde med honom och de började spela på gatorna. Och Magnus Wislander, som är född och uppvuxen på Bjurslätts torg. Det är många som har en stark koppling till Hisingen.

Programmet med Alexandra Zazzi är ett av de mest gripande ögonblicken. Foto: Annika Broman.

Vilken historia har varit mest gripande?
— Det finns två stycken: Mats Kardell, som är före detta bodybuilder och Per Holknekt.

Han berättar att det som har varit finast är att de han pratat med varit så öppna. Det har till exempel även hänt att någon plötsligt börjat gråta.

— Det händer ibland, som när jag pratade med Alexandra Zazzi och Anders Broström. Det visar att musik är ett ämne som berör oss alla på ett eller annat sätt. Broströms låt var en hälsning upp till hans föräldrar i himlen, då blir det väldigt känslosamt för mig också som sitter på andra sidan.

Glenn Hysén berättar i sitt avsnitt om hur han tränade på Kyrkbytorget tillsammans med sin pappa. Foto: Privat.

”Om det blir ytterligare 100 efter det, det kanske är en lyssnarfråga”

Nu väntar intervjuer med den före detta simhopparen Ulrika Knape och Mat-Tina.

— Det finns helt fantastiska historier där ute som är kopplade till musik som är helt fantastiska att få lyssna på. Man har lärt sig mycket under den här tiden och det är ganska mycket jobb som ligger bakom. Men jag har nått 80 avsnitt i alla fall, säger Anders Näslund och fortsätter:

— Jag närmar mig 100 avsnitt nu. Sedan om det blir ytterligare 100 efter det, det kanske är en lyssnarfråga, om det finns behov och intresse. Det har varit fantastiskt roligt och trevligt att göra det här. När man går in i det som den amatör man är så får man uppleva en del saker som man absolut inte hade förväntat sig.

Anders Näslunds podd ”2 Låtar 1 Kändis” går att lyssna på gratis där poddar finns.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: