Här öppnar Hisingens nya nöjespalats: ”Vill höra vad folk i området vill ha”

Här vill de bygga upp en sommaroas där man kan sitta och läsa i trädgården eller se på konserter och föreställningar. Arrangören Possibilitas ser oändliga möjligheter i Backa.
— Vi vill skapa en community, att bli områdets hus. Därför vill vi också gärna höra vad folk i området vill ha, säger verksamhetsledaren Vanessa Labañino.

Nu är det klart vem som ska ta över Backa Folkets hus. Kulturarrangören och produktionsplattformen Possibilitas, som startade 2015, har redan en vision för lokalerna:

— Att bli ett hus, öppet inte bara för arrangemang, men ett levande hus. Med offentliga föreställningar, konserter, teater och dans. Men även för föreningslivet med kurser och möten, och kanske också ha en verkstad på bottenplan, säger verksamhetsledaren Vanessa Labañino.

Föreningen som tidigare drev Backa Folkets hus flyttade ut 2020 och nu är det den icke-vinstdrivande Possibilitas som tagit över. Deras vision är att så många som möjligt ska få plats under en och samma tak.

— Visionen är en blandning av professionell programverksamhet, med plats för amatörverksamhet. Att andra föreningar, som portugisiska föreningen, eller andra lokala föreningar, också kan göra en konsert här och vi vill gärna samarbeta kring programmen, säger Vanessa Labañino och fortsätter:

— Vi vill skapa ett liv i huset.

Alexander Hopman Lilja, Vanessa Labanino, Jennifer Bäckström Karlsson från Possibilitas. ”Vi vill ha en bra dialog med alla som bor runt omkring”, säger Vanessa Labañino. Foto: Privat.

”Kan bli en sommaroas där man kan komma och sitta och läsa”

På baksidan av Backa Folkets hus finns en trädgård med sittplatser. Där hoppas de kunna ha ett samarbete med en odlingsförening och bygga upp odlingar med en terass.

— Trädgården kan bli en sommaroas där man kan komma och sitta och läsa. Vi vill att det händer saker här och att vi tillsammans skapar en mötesplats. Vi vill ha en bra dialog med alla som bor runt omkring, säger Vanessa Labañino.

Possibilitas har tidigare haft kontor i Majorna och är glada att de flyttat just hit. Därför ser de väldigt gärna att Hisingsborna kommer med egna idéer på hur de i framtiden ska utveckla verksamheten:

— Kom gärna med idéer, så kan vi se hur vi kan förverkliga dem. Att veta vilken vision som finns i området. En person sa att de gärna ville köpa färskt bröd på söndagar, då kanske vi kan samarbeta med någon bagare.

Här repeterar Romska teatern sin föreställning ”Carmen med förhinder” som kommer att spela för skolor nästa vecka och ha nypremiär på Stora Teatern den 6 april. Foto: Privat.

Vill anställa folk från området – och se vad Hisingsborna behöver

Även om huvudfokus är föreställningar, barnföreställningar och konserter, ser de gärna annan verksamhet i huset i form av läxhjälp eller arrangörsgrupper för ungdomar.

— I framtiden hoppas vi kunna anställa folk i området, som husvärdar, publikvärdar och lokalansvariga, att vi blir områdets hus. Det kan bli en arbetsplats för ungdomar på sommaren. Vi vill höra vad folk i området vill ha.

Och redan nu har verksamheten dragit igång. Den nystartade föreningen Kul-Turen har påbörjat verksamheter i lokalerna och ensemblen i Romska Teatern är där och övar.

Fakta Backa Folkets Hus

Byggnaden, som ligger på Granåsgatan 2 i Hisings Backa, uppfördes ursprungligen 1924.

1939 byggdes den om i funktionalistisk stil av Sven Wedenmark och 1987 blev den upptagen i kommunens bevaringsprogram.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: