BESKEDET: Café Fluß tvingas bort – ”Vi började se slutet innan det ens hade börjat”

Knappt en månad före nyöppnandet av det populära café Fluss kommer det tråkiga beskedet. Älvstranden utveckling har sagt upp avtalet.
— Efter allt vi gått i genom trodde vi aldrig att vi skulle behöva skriva det här brevet, säger personalen på café Fluss.

Turerna kring det populära café Fluss vid Allmänna badet/Pöl Harbour i Frihamnen har varit många. Till en början skapade den provisoriska baren feststämning med uteserveringshäng på dagarna och dansklubb med elektronisk musik i fokus på kvällarna.

Men sedan togs beslutet att baren inte skulle få vara kvar. En namninsamling med över 10 000 underskrifter lyckades dock rädda kvar verksamheten – ”i någon form”. Café Fluss fick då tillstånd att flytta till Bananpiren, något som Hela Hisingen rapporterat om tidigare.

”Det här är vår berättelse om hur vi som liten aktör åter igen satsat allt vi har för att förverkliga stadens egna visioner. I det här fallet att förvandla en öde och rå pir till en levande mötesplats”, inleder personalen på café Fluss ett långt brev till sina besökare efter beskedet om stängning.

Här på Frihamnen skulle nya café Fluss öppna den 25:e maj. Foto från café Fluss Facebook.

”Har utan förvarning sagt upp vårt avtal” – var godkänt för över 2 000 gäster

Tanken var att den 2 800 kvadratmeter stora nyöppningen skulle ske vid Kajskjul 105 på Bananpiren den 25:e maj. Men nu har alltså Älvstranden Utveckling sagt upp deras avtal – och en öppning blir inte möjlig.

”Med bara veckor kvar till vår planerade nyöppning på Bananpiren har Älvstranden Utveckling utan förvarning sagt upp vårt avtal”, skriver de och fortsätter:

”I två år har vi planerat hur allt ska byggas upp och vi kan lova er att området som är godkänt för 2,000 gäster hade blivit något helt unikt och storslaget”.

De anställda på cafét har jobbat hårt under pandemin för att färdigställa området på Bananpiren lagom till nyöppningen. De har använt sig av enbart återvunnet material och hämtat inspirationer från klubbar i Berlin och Köpenhamn.

”Vi borde ha förstått det tidigare, att det var nåt som inte stämde. Vi borde dragit i handbromsen redan innan vi skrev på avtalet för varningsklockorna hade redan börjat ringa. De sa att dem ville hjälpa oss men det fanns ingen energi i rummet. Var staden tvungna att ge oss en ny plats fast de egentligen inte ville?”, står det i brevet.

Turerna kring krogverksamheten har varit många i år. Stänga, öppna och stänga igen. Men nu kommer beskedet att nyöppningen inte blir möjlig.

Skyhöga kostnader – ”Vi beklagar verkligen till alla er som såg fram emot premiärhelgen”

Avslutningsvis säger personalen att de nu är försatta i skulder på grund av allt förarbete som gjorts och att de inte riktigt vet hur de ska ta sig vidare:

”Kostnaderna är uppe i tre miljoner, varav en stor del är lån från familj och vänner. Vi står även på personlig borgen på ett större banklån. Orättvisan vi känner går inte att sätta ord på”.

De ber även besökare som vill ta upp fighten på nytt om hjälp:

”Vi beklagar verkligen till alla er som såg fram emot premiärhelgen. Det gjorde vi också!”.

Enligt Älvstranden Utveckling har avtalet sagts upp på flera grunder, bland annat att café Fluss ”utan lov tagit yta i anspråk i den intilliggande byggnaden Kajskjul 105 och inte vidtagit rättelse efter Ävstrandens anmodan”.

Dessutom ska café Fluss ha påbörjat åtgärder på fastigheten utan att ansöka om bygglov. Personalen motsäger sig dock samtliga anledningar till uppsägningen.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: