De skapade ett av världens mest hajpade dataspel i Eriksberg – ”Var ganska jobbigt faktiskt”

Time Magazine har utsett dataspelet ”Planet of Lana” till ett av världens mest efterlängtade dataspel. Bakom det står tre barndomsvänner, som har utvecklat spelet på kontoret i Eriksberg.
— Det var ett spel jag själv skulle vilja spela och som inte fanns på marknaden, säger grundaren Adam Stjärnljus till tidningen Barometern.

Barndomsvännerna Adam Stjärnljus, Dan Faxe och Klas Eriksson har jobbat i flera år utan lön för att kunna uppfylla sin dröm – att skapa ett dataspel. Allting började med deras gemensamma intressen: Skateboard och spel som de turades om att spela på föräldrarnas datorer.

Därefter blev de mer intresserade av 3D-grafik, foto och film, men genom åren har de arbetat på olika håll. Adam Stjärnljus, som nu är kreativ chef och delägare på spelföretaget Wishfully, påbörjade idén till ”Planet of Lana” hemifrån. Han började fila på en spelidé inspirerat från bland annat ”Last Guardian”.

”Blev fullständigt sågad” – Hade kämpat i ett år

Efter ett års slit tog han sig till spelmässan i Skövde 2018 – enbart för att motstå hård kritik.

— Jag blev fullständigt sågad. Det var ganska jobbigt faktiskt, säger han till Barometern.

Men han lät inte kritiken slå ner honom utan han gick tillbaka till ritbordet för att göra spelet mer dynamiskt. Han tog nu också hjälp av sina barndomsvänner som tillsammans strålade samman och skaffade kontor i Eriksberg – vid kajpromenaden.

— Vi som jobbar här gör det för att vi vill vara i en indiestudio. Vi vill vara i ett litet team som kan bestämma själva. Vår målsättning är att det ska fortsätta vara så. Pengar är inte allt, säger Adam Stjärnljus till Barometern och fortsätter:

— Det här är en jättebra plats att ha kontor på. Men det är dåligt med bra matställen, det bor bara pensionärer här.

Hyllad av Time Magazine

Sedan dess har de kämpat, arbetat flera år utan lön och gjort fler misslyckade säljpitchar innan de till slut skrev kontrakt med den svenska spelutvecklaren Thunderful. Och det stora genombrottet kom till slut på Summer Games 2021, skriver Barometern.

Deras förläggare meddelade att spelet skulle visas från scenen. Och spelprofilen Geoff Keighley spelade trailern i sin helhet vilket gjorde att reaktionerna strömmade in.

— Det var helt fantastiskt. Jag var i och för sig lite borta eftersom jag försökte svara folk på sociala medier, säger Adam Stjärnljus till Barometern.

Fullt hemlighetsmakeri – Men ska släppas på Xbox och PC ”under året”

Sedan dess har tidningen Time Magazine utsett ”Planet of Lana” till ett av de 40 mest efterlängtade spelen. Det har även fått stor uppmärksamhet på spelmässor runtom i världen.

Spelet handlar om en ung tjej som ger sig ut tillsammans med sin lojale vän på ett äventyr. Spelet är en form av sci-fi, filmiskt pussel genom olika galaxer.Till tidningen säger de att de är i sluttampen men att release-datum och allting annat kring spelet omges av väldigt mycket hemlighetsmakeri.

”Planet of Lana” ska dock komma till både Xbox och PC någon gång under året.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: