Bildextra: Amerikanska målarens jättekonst på Hisingen

En av Sveriges största muralmålningar är nu klar på Götaverken. Bakom konstverket står USA-födda Tavar Zawacki:
— Det här projektet är unikt och tack vare fasadens stora yta har jag fått möjligheten att göra ett galleri i stadsmiljö där man kan gå från verk till verk precis som om de hade varit inomhus. Det finns inte många sådana platser i världen så det är mycket spännande, säger han.

På en 160 meter lång husfasad på en pannverkstad från varvstiden har nu den stora muralmålningen färdigställts. De abstrakta målningarna, som totalt är på 1 500 kvadratmeter fasadyta, tog över två veckor att måla.

— Genom att göra en muralmålning så rustar vi upp byggnaden med enkla medel på samma gång som vi också utvecklar platsen. Konst och kultur har en viktig roll i stadsmiljön och nu kan vi erbjuda göteborgarna en ny konstyta i stan, säger Torgny Tennby, teknisk förvaltare på Älvstranden Utveckling som ansvarar för fastigheten, i ett pressmeddelande.

Zawacki målar abstrakt konst i jättemuralen. Foto: Hela Hisingen.
Totalt är det 1 500 kvadratmeter som är täckt. Foto: Hela Hisingen.
Projektet är unikt.”Det finns inte många sådana platser i världen så det är mycket spännande”, säger konstnären. Foto: Hela Hisingen.
De stora målningarna finns på Valdemar Noréns gata på Götaverken. Foto: Hela Hisingen.

”Vi är stolta över att få vara en del av stadens utveckling och bidra”

Älvstranden Utveckling, som ansvarar för fastigheten, har gjort projektet tillsammans med gatukonstorganisationen Artscape.

— Göteborg är en stad som vill och vågar vara i framkant och vi är glada över att få vara tillbaka här med en så framstående konstnär och nu med en ny partner i Älvstranden Utveckling. Vi är stolta över att få vara en del av stadens utveckling och bidra till en konst som är tillgänglig för alla, säger Daniel Wakeham från Artscape i pressmeddelandet.

Nyfikna åskådare kan se den på Valdemar Noréns gata på Götaverken.

— Det här projektet är unikt och tack vare fasadens stora yta har jag fått möjligheten att göra ett galleri i stadsmiljö där man kan gå från verk till verk precis som om de hade varit inomhus. Det finns inte många sådana platser i världen så det är mycket spännande, säger Tavar Zawacki.

Konstnären Tavar Zawacki. Foto: Älvstrande Utveckling.
Artscape, som tillsammans med Älvstranden Utveckling, står bakom konceptet är Skandinaviens ledande gatukonstorganisation. Foto: Hela Hisingen.
De stora målningarna finns på Valdemar Noréns gata på Götaverken. Foto: Hela Hisingen.
De stora målningarna finns på Valdemar Noréns gata på Götaverken. Foto: Hela Hisingen.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

Fakta: Tavar Zawacki & Artscape

Tavar Zawacki har funnits i den innersta cirkeln av den internationella gatukonstvärlden i över 20 år, och gjorde tidigare konst under pseudonymen ABOVE. Han har satt avtryck på städer som Johannesburg, Paris och Rio de Janeiro och gjort flera omfattande turnéer över världen med sina konstprojekt. Zawackis stil har under åren utvecklats och gått in nya faser. Idag präglas hans uttryck av grafiska, geometriska, abstrakta mönster med rena linjer och starka färger.

Artscape är Skandinaviens ledande gatukonstorganisation. De har sedan 2014 skapat över 190 verk i över 50 svenska kommuner. De verkar för att inspirera och tillgängliggöra konst, under devisen att konst inte ska vara begränsad till museer och gallerier.

FAKTA: ÄLVSTRANDEN UTVECKLING

LÄS MER: