9 FRÅGOR: Carina, Ewa och Nenas drömprojekt blev verklighet – i Torslanda

Fjolårets bokmässa i Torslanda återkommer nu hos kulturhuset Vingen, den 26 november 2022. Därför ställde vi 9 frågor till Carina Bild, en av tre arrangörer, om vilka de är som driver mässan, var idén kom från, hur man får ställa ut och annat som vi tror kan vara intressant för bokälskande hisingsbor…

1. Hur och var föddes idén till att starta en egen bokmässa i Torslanda?
— Från början var vi två författare som inte kände varandra, men träffades genom att vi läste om varandra på Facebook och att vi båda bor i Björlanda i Torslanda och skriver böcker. När vi träffades för första gången i juni 2021 pratade vi om författandet men också om att det var så lite aktiviteter kring böcker men också annat på grund av covid. Vi fick idén gemensamt, vi ville göra något med böcker och för Torslanda. Vi såg att det fanns ett behov av en lokal mötesplats för författare och läsare. Platsen blev självklar, Torslanda där vi bor och Kulturhuset Vingen med sina fina lokaler. Från att vi två träffades för första gången och genomförde bokmässan tog det bara två månader. Det var ett intensivt arbete med planering och arrangerande. I dag är vi tre arrangörer, Nena, Carina och Ewa, vilket behövs nu när vi växer.

2. Varför ville ni starta detta?
— Det finns Göteborgs Bokmässa som är gigantisk stor. Det är inte så lätt för oss små till medelstora författare att ha råd och möjligheter att vara med på den bokmässan, dessutom drunknar vi nog i allt som händer där. Sedan finns det inte mer bokmässor i Göteborg mer än Angereds bokmässa men den är inte öppen för alla Göteborgsförfattare. Vi tänkte att genom att ha en mindre lokal bokmässa så  blir det möjligt för läsarna att upptäcka andra författare som också skriver bra. Det finns dessutom författare som skriver utifrån sin närmiljö och det kan vara intressant för läsarna som bor där.

3. Var fick ni inspiration ifrån?
— En av oss, Nena, har deltagit i flera år i små bokmässor utanför Göteborg och det har varit trevliga arrangemang. Nena har också upplevt skillnaden från att delta i Göteborgs bokmässa. För två av oss,  Carina och Ewa,  var Torslanda bokmässa den första som vi deltog i.  

4. Vad har varit utmaningarna med projektet?
— Att starta från början utan att ha någon vägledning var svårt. Även att planera utifrån den lilla budget vi hade. Första året gick vi med förlust. Vi tog en alltför liten avgift av de deltagande författarna. Kostnaden för lokaler var en stor utgift men en hel del annat fanns också. I år har vi mer erfarenhet och tar en något större avgift av författarna.

5. Vilken respons har ni fått från författare lokalt?
— Det finns ett stort intresse från Torslandaförfattarna likväl som Göteborgsförfattarna att deltaga även i år. Vid bokmässan förra året kom också författare ända från Stockholm med omnejd. Att vi fick Stockholmsförfattare förvånade oss. Vi blev tyvärr tvungna att sätta stopp vid trettio författare förra året för att det inte skulle bli för trångt. Men i år har vi större och fler lokaler och mässan blir ungefär dubbelt så stor.

6. Vilka bjuds in till att visa upp/ställa ut sina böcker?
— Vi går ut via de sociala medierna, där författare finns och annonserar om bokmässan. Vi tre författare är också utgivna på förlag och har därigenom kontakter. Vi har själva deltagit på flera bokmässor och där passar vi på att marknadsföra vår egen bokmässan. Vi vill ha en bredd av olika typer av romaner och det har vi redan fått. Det kommer finnas deckare, thrillers, drama, barnböcker, faktaböcker för att nämna några typer.

7. Vad har responsen varit från allmänheten?
— Efter den första bokmässan i september 2021, sa ett flertal av besökarna att den var mysig, att det var lagom att gå runt i lokalerna och hinna se olika författare och böcker. Det fanns ett kafé som blev uppskattat och vi hade författarpresentationer under dagen och en poängpromenad med vinster. 

8. Vad hoppas ni ska bli utfallet av årets bokmässa?
— Vi kommer i år att ha ett färre antal författarpresentationer men de kommer vara en blandning av både kända och mindre kända författare som vi tror är intressanta för allmänheten. Vi kan inte avslöja ännu vilka författarna är. Vi hoppas att de besökande kommer att hitta nya intressanta böcker och nya författare men också favoritförfattarna. Vi tror att läsarna uppskattar den lokala anknytningen. Det kommer finnas böcker för alla smaker från barnböcker till deckare, thrillers, feelgood, drama, fantasy och faktaböcker. Vi är glada för Kulturhuset Vingens trevliga lokaler som passar bra för vår bokmässa och det finns ett kafé som är öppet under bokmässan. Vi hoppas att såväl, Torslandabor, som Hisingsbor och övriga Göteborgarna blir mycket nöjda med bokmässan och  vill att detta event ska återkomma.  

9. Umgås ni utöver bokmässe-arbetet med i er trio?
— Ja, det gör vi, två av oss bor också på en kilometers avstånd och kan under dagen ta en lunch ihop. Annars träffas vi tre på kvällar. Vi hörs ständigt, det blir så med all planering som behövs. Vi kompletterar varandra med kunskap och idéer och har kul ihop, och det kommer märkas på bokmässan i november.  

Det här är grundarna: Carina, Ewa och Nena

Namn: Carina Blid
Ålder: 62
Bor: Björlanda
Roll kring bokmässan: Allmän strukturnisse. Marknadsföring.

Familj: Make och vuxna barn.
Skrivit följande bok/böcker: Glimtar av minnen; En dag helst att glömma; Himmel, helvete och pannkakor samt den senaste romanen, När kärleksörten blommar på hösten.
Favoritförfattare: Det finns så många, min senast lästa bok som var mycket bra var av författaren Sara Lövestam, annars Kerstin Ekman, MajGull Axelsson, Steinbeck, Oates och många fler.
Bästa plats att läsa en bok på: Uterummet, men mest läser jag böcker innan jag ska sova och då blir det i sängen tills ögonen går i kors.

Namn: Ewa Ivarsson
Ålder: 62
Bor: Onsala

Roll kring bokmässan: Koordinator anmälningar och marknadsföring
Skrivit följande bok/böcker: Barnboken Trollet och gumman som inte kunde somna, publicerad hösten 2021
Favoritförfattare: Oj, många. Steven King, Viveca Lärn är bra. Läser gärna Selma Lagerlöf, Charles Dickens om och om igen. 
Bästa plats att läsa en bok på: Alla platser om boken är bra.

Namn: Nena Olin
Ålder: 62
Bor: Björlanda 

Roll kring bokmässan:  Initiativtagare, administration och ekonomi
Familj: Make, hund, katt och två utflugna barn 
Skrivit följande bok/böcker: En historisk roman ”Så många farväl ” och barnboken ”Mira en sommarkatt ”
Favoritförfattare: Idag läser jag mest faktaböcker som research för mitt skrivande, men läste otroligt många romaner innan jag själv började skriva, älskade Bernard Nord, Marianne Fredriksson och Evert Lundström med sina fina Göteborgsromaner
Bästa plats att läsa en bok på: I skuggan på verandan en varm sommardag, med ett glas lemonad bredvid

Fakta: Torslanda bokmässa

Datum: 26 november
Tid: 10:00-15:00
Det är gratis entré, det finns café och för de små finns sagoläsning uppe i biblioteket. Cirka 80 författare ställer ut och de skriver deckare, feelgood, romaner, barnböcker, faktaböcker, thriller. Under dagen sker författarpresentationer, tio stycken, med bland andra Peter Gissy, Anna-Lena Brundin, Maria Bouruncle, Jeanette Bergenstav.  

Se mer information och tider för Torslanda bokmässa 2022 i deras Facebook-event.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: