BILDEXTRA: Nu byggs 197 nya bostäder på Hisingen – speciallägenheter för unga

Bygget med de kooperativa hyresrätterna vid Lindholmshamnen har nu dragit igång. Tanken är att de ska vara klara för inflyttning 2024.
— Vi satsar på boende för unga vuxna, samtidigt som vi även har större bostadsrättsföreningar, så att det blir en dynamisk miljö, säger Martin Lundblad, sälj- och marknadsansvarig på Riksbyggen Göteborg.

Riksbyggen håller just nu på att bygga upp ett helt kvarter mellan Lindholmshamnens småbåtshamn och den planerade Karlastaden, med Karlatornet i mitten. Främst satsar Riksbyggen på att rikta in sig mot unga vuxna. Därför byggs fyra olika typer av hyres- och bostadsrätter.

40 stycken är så kallade kooperativa hyresrätter där tanken är att bostäderna ska nyttjas av unga vuxna mellan 18-30 år i ett kvarter som kallas Futura. En kooperativ hyresrätt är ett mellanting mellan en bostadsrätt och en hyresrätt. Insatsen man betalar i början till föreningen är betydligt lägre än vad den brukar vara i en traditionell bostadsrätt. Den kooperativa hyresrätten kan därför inte heller säljas, utan man får tillbaka insatsen vid avflyttning.

— 32 av de 40 är mindre lägenheter, allra flesta är ettor men vi har även någon enstaka tvåa. Sedan är åtta bostäder i en kollektivlägenhet, där man bor tillsammans med andra men man har ett eget rum och badrum och delar kök och vardagsrum, säger Martin Lundblad, sälj- och marknadsansvarig på Riksbyggen Göteborg.

Här ska det bli 197 nya bostäder för unga vuxna. Foto: HelaHisingen.se.
Visionsbild för innergården i kvarteret Futura. Foto: Riksbyggen.
Det gemensamma utrymmet som kan nyttjas av kollektivlägenheterna. Foto: Riksbyggen.

Föreningen tar ett extra lån för att finansiera bortfallet av insatsen

Just konceptet med kollektivlägenheter är något som Riksbyggen inte har testat förut.

— Det blir första gången för oss så det blir väldigt spännande. Nu håller vi på att jobba med affärsutvecklingen och vilka trivselregler som ska gälla i kollektivlägenheterna, säger Martin Lundblad.

Utöver de kooperativa hyresrätterna byggs två ”vanliga” bostadsrättföreningar men med tre olika koncept som ska underlätta för unga vuxna att kunna köpa lägenheterna. Den första är så kallade ungdomsettor.

— Det är ettor med en kraftigt reducerad insats. Föreningen tar ett extra lån för att finansiera bortfallet av insatsen och det betalas av de boende i form av högre hyresavgift. Det är alltså föreningen som hjälper individen att ta ett lån, som individen inte kan ta. Att hela kollektivet hjälper individen, det blir nyckeln i det konceptet.

Nu har bygget påbörjats mellan Lindholmshamnens småbåtshamn och den planerade Karlastaden. Foto: Helahisingen.se.
Visionsbild för hur det ska se ut när det är klart. Foto: Riksbyggen.
Visionsbild från kvarteret Futura. Foto: Riksbyggen.

Fyra olika koncept – ”Vi vill hjälpa unga vuxna på bostadsmarknaden”

Den andra heter hyrköp, där man hyr lägenheten av Riksbyggen men skriver på en köpoption så att man kan köpa loss lägenheten till samma pris som den var värderad för i köpstarten.

— Då har man fem år på sig att köpa loss den lägenheten, annars kan man bo kvar i den som hyresgäst. Vi vill hjälpa unga vuxna på bostadsmarknaden, de som kanske har fått ett bra jobb men inte har lyckats samla ihop till hela insatsen ännu.

Det tredje konceptet är traditionella bostadsrätter.

— Den övergripande visionen för hela kvarteret är boende för unga vuxna, där vi har en palett av olika valmöjligheter. Om man vill gå in i en vanlig bostadsrätt så kan man det, men vi har många mindre bostäder som lämpar sig för yngre målgrupper. Det handlar om att få gemenskap, få till möten mellan generationer så att det inte blir homogent, säger Martin Lundblad.

Så här är det tänkt att se ut i köket i kollektivlägenheterna. Foto: Riksbyggen.

Riksbyggen bygger hela kvarteret samtidigt och hoppas på inflyttning i början av 2024. I den kooperativa hyresrättsföreningen som heter Futura Clara kommer det finnas 40 bostäder. I den första bostadsrättsföreningen Futura Lindholmsallén kommer det finnas 91 och i Götaverksgatan 66 stycken lägenheter.

Visionsbild över kvarteret när det är klart för inflyttning 2024. Foto: Riksbyggen.
Insidan av en av ”ungdomsettorna” där insatsen är kraftigt reducerad. Foto: Riksbyggen.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: