Riksbyggen gör storsatsning på Hisingen: Kooperativ och kollektiv

Här ska Riksbyggen skapa ett nytt bostadsområde – för unga vuxna. Tanken är att 18-30-åringar ska utgöra en stor del av de boende i de 197 lägenheter som ska byggas i Lindholmshamnen. Bland annat skapas en kooperativ hyresrättsförening med 40 bostäder för personer 18-30 år, inklusive en kollektivlägenhet (co-living)!

Kvarteret har döpts till Futura och ligger vid Lindholmshamnen. Här sjösätter Riksbyggen flera bostadsprojekt med huvudsaklig inriktning på unga vuxna. Totalt omfattar kvarteret 197 bostäder och Riksbyggen har nu tecknat entreprenadavtal med Brixly för genomförande av projektet.

— Vi är glada över att nu vara ett steg närmare byggandet av kvarteret Futura och ser fram emot ett genomförande tillsammans med Brixly. Riksbyggen vill med satsningen i Lindholmshamnen vara med att bidra till att fler unga vuxna kan få ett bra boende, säger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef på Riksbyggen Bostad i Göteborg i ett pressmeddelande.

Bostadsrätter, hyresrätter – samt kollektivlägenhet

Bland det som Riksbyggen bygger kommer vi bland annat få se en kooperativ hyresrättsförening med 40 bostäder för personer 18-30 år, inklusive en kollektivlägenhet (co-living). Dessutom blir två bostadsrättsföreningar där det även kommer att erbjudas ”Hyrköp” av bostadsrätt och särskilda ungdomsettor.

— Upplåtelseformen innebär att den kooperativa hyresrättsföreningen äger och styr sin fastighet. De boende betalar en upplåtelseinsats men den blir betydligt lägre än en traditionell insats i en vanlig bostadsrättsförening vilket sänker tröskeln för personer med begränsad ekonomi, säger riksbyggens Mikael Ahlén.

Riksbyggen anser själva att de under lång tid har arbetat för att underlätta för unga vuxna på bostadsmarknaden.

— Förutom egna intitiativ som bland annat Hyrköp av bostadsrätt och ungdomsettor är Riksbyggen aktiva i det bostadspolitiska arbetet och driver till exempel frågan om införande av ett statligt Ungbolån, liknande CSN-lånet, för att underlätta för unga vuxna att köpa en bostad, säger Mårten Lilja, vice vd på Riksbyggen och chef för affärsområde bostad.

Hyresgäster kommer äga fastighet

Khf (kooperativ hyresrättsförening) Futura Clara kommer att bestå av 40 mindre lägenheter, varav åtta lägenheter blir så kallad ”co-­living”. De 40 bostäderna i Futura Clara upplåts med kooperativ hyresrätt som innebär att den kooperativa hyresrättsföreningen äger och styr sin fastighet.

Förvaltningen sker i samarbete med Riksbyggen. Den som tecknar en kooperativ hyresrätt betalar en låg upplåtelseinsats och ”självkostnadshyra”. Upplåtelseinsatsen återbetalas vid avflyttning och lägenheten går tillbaka till föreningen.

LÄS MER: BILDEXTRA: Nu byggs Gert Wingårdhs vision för Lindholmen “Väldigt fina”

Åtta av de 40 bostäderna i den kooperativa hyresrättsföreningen är kollektivlägenheter. Det innebär att åtta mindre bostäder bestående av ett rum och eget badrum delar på kök och vardagsrum. Här bor man själv tillsammans med andra. Co-living delen ligger i en egen byggnad. Lägenheterna är jämnt fördelade på de två övre våningarna. Centralt på varje plan finns ett ”nav” med gemensamma ytor som kök och vardagsrum för trivsel och social samvaro. I byggnadens bottenplan finns kvarterets gemensamhetslokal – som nyttjas gemensamt av alla boende i kvarteret.

Hyr först – köp sedan

Nio lägenheter i Bostadsrättsföreningen Futura Lindholmsallén (i storleken 1–2 rum och kök) kommer att erbjudas med ”Riksbyggen Hyrköp” för unga vuxna. Hyrköp-konceptet innebär att den som inte har ett förstahandskontrakt eller äger en bostad har möjlighet att hyra en lägenhet med option att köpa den inom fem år. Lägenheterna ägs av Riksbyggen fram till en eventuell försäljning.

Tre lägenheter i Brf Futura Götaverksgatan upplåts med mycket låg insats och högre månadsavgift än övriga bostadsrätter. Den som vill sälja sin ungdomsetta kan bara göra det till en annan ung vuxen i samma ålder till samma pris som hen köpt lägenheten för.

Men det blir även en del större lägenheter för en äldre målgrupp. Ett antal större bostäder byggs i de båda bostadsrättsföreningarna.

— För att skapa ett dynamiskt bostadsområde behöver unga och äldre personer blandas. Därför bygger vi även stora lägenheter och vi tror att det mycket centrala läget och de spännande kvarteren även kommer att tilltala de som är mitt i livet och en bit in i sin bostadskarriär. Att köpa en bostad i Futura passar många, säger Mikael Ahlén.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: