Corona-rasistattack mot komiker på Hisingen: ”För att jag var asiat”

Komikern Evelyn Mok var på väg hem till sin lägenhet i Kvillebäcken – när en man började gå efter henne och trakassera henne.
Enligt Evelyn förföljdes hon i flera minuter – samtidigt som hostande och rasistiska glåpord haglade:
— Då förstod jag att det var för att jag var asiat och att det var coronarelaterat, berättar hon för SVT Väst.

På väg hem till lägenheten i östra Kvillebäcken i Lundby fick komikern Evelyn Mok en ovälkommen följeslagare. En man började hosta högljutt bakom henne och fortsatte sedan med att gasta ”ching chong”

— När han kom närmre började han hosta väldigt högt och sedan började han med massa rasistiska glåpord. Då förstod jag att det var för att jag var asiat och att det var coronarelaterat, säger komikern till SVT.

Evelyn Mok är en komiker och stand up-komiker som bland annat blivit känd för att skämta om sitt ursprung – och fördomarna folk har mot henne. Hon kallar sig för ”Scandinasian” och bland annat är hon med och driver podden ”Rice to meet you” och har ett stort följe i sociala medier – där hon även först berättade om händelsen.

Förundersökningen nedlagd

Evelyn Mok säger att hon flydde in i Johans Godis på Gustaf Dalénsgatan för att undkomma mannen och enligt SVT så polisanmälde hon händelsen men ärendet lades ned direkt. Detta på grund av att polisen bedömt att det inte finns ”några spår eller andra åtgärder att vidta som kan tänkas leda till att brottet klaras upp”.

SVT rapporterar även att antalet anmälningar om hatbrott mot asiater inte har stigit i Västra Götaland, trots en ökad allmän debatt om problemet. Polisen tror att det kan ha att göra med att många förundersökningar läggs ner snabbt – innan de ens rapporteras in i statistiken – i brist på bevis.

Se hela reportaget här.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: