Därför har Karin Boye fått en ”hjälm” av en buske

Karin Boyes staty har prytts med rosor och dekorerats med blomsterkrans. AnnaKarin Svensson på Blomsterriket Tuve Torg var en av de som klädde statyn:
— Det var så roligt och viktigt att göra det här. Men vi frös så mycket, det var iskallt och tog nästan tre timmar, säger hon.

08 mars är internationella kvinnodagen och den dag när man uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situtation runtom i världen. I samband med det fick Blomsterriket Tuve Torg uppdraget att dekorera författaren Karin Boyes staty vid stadsbiblioteket.

— Det är en dag som är värd att fira. Även om vi har kommit långt i Sverige jämfört med många andra länder, så finns det fortfarande mycket kvar att göra för jämställdheten, säger AnnaKarin Svensson.

Hon äger Blomsterriket Tuve Torg sedan 25 år tillbaka. Att dekorera statyn var ett samarbete med Interflora, som varje år sedan 2018 pryder namngivna kvinnliga statyer i hela landet för att uppmärksamma 08 mars.

Bronsstatyn över Karin Boye har stått vid Götaplatsen sedan 1987. Foto: Privat.

Har tidigare haft klänning och cape – därför var det dags för en hatt

Förra året prydde de Vera Sandberg, den första kvinnliga ingenjören som utexaminerades från Chalmers tekniska högskola.

— I år var det jag och Karin Lindgren som dekorerade Karin Boye tillsammans. De som jobbar i butiken vill verkligen åka med och göra det här, de slåss nästan, men alla kan inte följa med på en gång, säger AnnaKarin Svensson.

Tidigare år har Karin Boye fått en klänning eller en cape över sig inför 08 mars.

— Jag tittade vad de gjort tidigare och tänkte att då gör jag en hatt. Så jag ordnade hönsnät, klippte till och fixade det så att det blev en hatt som jag fyllde med mossa och stack in blommor i.

Varje kvist behövde sättas på plats – ett arbete som tog nästan tre timmar. Foto: Privat.

Anspelar på dikten ”Ja visst gör det ont” – ”Var roligt att ha kvistar som signalerar vår”

Sedan dekorerade de Boye med bland annat rosor, tulpaner och nejlikor.

— Sådant som inte blir dåligt när det fryser utan blir finare när det är kallt och minusgrader. Vi tog även körsbärskvistar och videkvistar eftersom hennes mest kända dikt ”Ja visst gör det ont” anspelar på knoppar, så det var roligt att ha kvistar som signalerar vår.

Utsmyckningen gjordes dock samtidigt som snön och minusgraderna drog in över Göteborg.

— Det var så roligt att göra det här, men vi frös så mycket. Det var iskallt och tog nästan tre timmar, säger hon. Hatten hade jag gjort i butiken innan, men varje kvist måste sättas i kransen på plats. Men det var väldigt roligt. Och många kom förbi och undrade varför.

Minnesmärket över författaren Karin Boye står utanför Stadsbiblioteket vid Götaplatsen i Göteborg. Den skapades av konstnären och skulptören Peter Linde och placerades där 1987. Ofta har bronsstatyn en färsk blomma i handen.

Henrietta Johansson
tips@helahisingen.se

LÄS MER: