Därför köper Skandia Fastigheter fyra höghus på Hisingen – ska ”utveckla en helt ny stadsmiljö”

Skandia fastigheter köper fyra stycken fastigheter på Poesigatan och Klassikergatan. Anledningen är att de vill fortsätta vara med och utveckla det som ska bli ”Framtidens Backaplan”.
— Vi har haft en mycket bra överlämning tillsammans med den förre ägaren och har god insikt i det arbete som gjorts i fastigheterna och vilka planer som gjorts framåt, säger fastighetschefen Fredrik Brorsson.

När första spadtaget för ”Framtidens Backaplan” togs torsdagen 19 maj var Skandia Fastigheter först att sätta spaden i marken. Med det påbörjades bygget av flera hus mellan Leråkersmotet och tomten längs Lundbyleden där där både Biltema och Blomsterlandet ligger.

— Vi är glada över att vara först ut i omvandlingen av Backaplan och vårt samarbete med de övriga aktörerna i stadsdelen är mycket fint, sa Bo Jansson, fastighetschef för köpcentrum hos Skandia Fastigheter, till Hela Hisingen.

Så här ska innergården på det första kvarteret av ”Framtidens Backaplan” se ut. Foto: Dreem Arkitekter.

”Vi äger sedan länge 2 000 hyresrätter i och runt Göteborg”

I området, som blir ett av Göteborgs mest omfattande stadsbyggnadsprojekt under de kommande decennierna, verkar förutom Skandia även KF Fastigheter, Riksbyggen samt Fastighets AB Balder.

— I huvudsak kommer utvecklingen här att bestå av bostäder, vilket i sin tur betyder att det kommer finnas ett behov av både service och handel. Men det blir också ett ypperligt läge för kontor. Vilka företag som väljer att etablera sig här är svårt att förutspå men troligen bolag som efterfrågar närheten till staden och de goda kommunikationerna ut på leden, har Sandra Nilsson, kommunikationschef hos Balder, tidigare sagt till Hela Hisingen.

Och nu har alltså ett av fastighetsbolagen, Skandia, förvärvat ytterligare fyra fastigheter i området. Det handlar om fyra byggnader på Poesi- och Klassikergatan norr om Brunnsbotorget – med benämningarna Backa 7:19, Backa 7:20, Backa 866:692 och Backa 866:693.

— Vi äger sedan länge 2 000 hyresrätter i och runt Göteborg och finns dessutom redan på Backaplan, där vi under många år framöver kommer att utveckla en helt ny stadsmiljö tillsammans med övriga fastighetsägare i stadsdelen, säger Skandias fastighetschef Fredrik Brorsson.

Här är fastigheterna som Skandia förvärvat. Foto: Skandia fastigheter.

15 000 kvadratmeter – vill fortsätta expandera i ”Framtidens Backaplan”

Fastigheterna har 217 hyresrättslägenheter på en yta av ungefär 15 000 kvadratmeter. Tanken är att bolaget vill fortsätta vara en del av utvecklingen som sker i området och därför vill expandera ytterligare.

— Vi har haft en mycket bra överlämning tillsammans med den förre ägaren och har god insikt i det arbete som gjorts i fastigheterna och vilka planer som gjorts framåt. Vi kommer att följa upp detta och kommer närmast att titta på en balkongrenovering som möjligt nästa steg, säger Fredrik Brorsson.

Tanken med Framtidens Backaplan är att tät stadsbebyggelse ska växa fram i området som sträcker sig från Kvillestaden i söder, östra Kvilebäcken i väster, Aröd i norr och Brunnsbo i öster. Stadsbyggnadskontorets grundplan omfattar förskola, kulturhus och ungefär 2 200 lägenheter.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: