Den oväntade synen vid återvinning på Hisingen: Massiv dumpning av lådvin

Nedskräpning vid återvinningsstationer är ett återkommande problem runt om på Hisingen. Men sällan handlar det om dussintals lådor av vin – en syn som mötte besökarna på en återvinningsstation i Hisings Kärra.
— Vet knappt vad som är värst, att man bara verkar dricka Chapel Hill och Aussie Chardonnay Tetra eller att man slänger det på marken när det finns två halvtomma bingar, var Rafael Sauce kommentar om händelsen.

Rafael Sauce tog bilden som skapat både glädje och irritation bland medlemmarna i lokala göteborgsgruppen ”Vi som bor i Hisings Kärra” på Facebook. När han skulle lämna sopor på återvinningsstationen vid Lillekärrskolans parkering i stadsdelen möttes han av en rätt absurd syn: Dussintals tomma lådor av vin låg slängda framför återvinningscontainrarna:

— Jag tyckte mest det var både märkligt, pinsamt och dåligt men samtidigt också på gränsen till humoristiskt korkat, att nån slänger så många tetrapack och bibs, av samma märke dessutom, när kärlen var i stort sett tomma, säger han.

Vinkaos vid återvinningscentral på Hisingen. Foto: PRIVAT

Att lådvin är poppis bland svenskarna är ingen nyhet. Den så kallade bag-in-box:en skapade viss kontrovers när den lanserades då den ansågs uppmuntra alkoholkonsumtion. När förpackningen lanserades – mot Systembolagets vilja – hösten 1995 var det en Merlot som var först ut.

Billigaste vinslaget är bag-in-box – och poppis hos ”Svensson”

Idag fortsätter lådvinets populäritet att öka och under 2019 såldes bag in box-viner för 7,6 miljarder kronor hos Systembolaget. Det är 103 miljoner liter vin och hela 50,5 procent av allt sålt vin sett till volymen hos Systembolaget. Snittpriset per liter är 73 kronor vilket är klart billigast av samtliga kategorier vin.

— Att det sen handlar om det blaskigaste och billigaste vinet skall man ju egentligen inte göra en humoristisk poäng av och riskera flytta fokus till en klassfråga, men jag kunde inte låta bli, säger Rafal Sauce till HelaHisingen.se.

Markus Hankins
markus@helahisingen.se

LÄS MER: