Det här är Volvos ”Camp X” på Hisingen – ”Finns i Volvo Groups DNA”

Foto: VOLVO GROUP SVERIGE

Här ligger Volvos Camp X – företagets nya innovationsarena. Meningen är att fungera som en utvecklingshub med fokus på teknik och affärsutveckling.
— Vi öppnar upp en ny dimension i Volvos innovationsvärld, säger Lars Stenqvist CTO på Volvo Group.

På Camp X i Volvos campus i Lundby ska experter från Volvokoncernen utveckla framtidens transportlösningar tillsammans med olika partners som företaget bjuder in. Det kan vara allt från start-ups eller leverantörer till människor från den akademiska världen eller myndigheter.

— Innovation händer inom koncernen runtom i hela världen varje dag. Men för att stimulera innovationsprocessen har vi satt upp innovationshus på flera ställen runtom i världen, säger Lars Stenqvist CTO på Volvo Group i en film.

Volvo visar exempel på de innovationer som är del av Camp X på Volvos Campus i Lundby. Foto: VOLVO GROUP

Från idé till verklighet

Tanken är att man i utvecklingshuben ska ta en idé, som kanske är i ett tidigt skede, och utveckla den tillsammans med Volvos ingenjörer och andra företagare.

— Innovation finns i Volvo Groups DNA och jag tycker att vi nu, med det här spinoff-exemplet, öppnar upp en ny dimension i Volvos innovationsvärld.

Idéer i tidigt utvecklingsskede ska få en boost av samarbetet med Volvo. Foto: VOLVO GROUP

”Camp X” ska alltså se till att många olika människor möts och drar igång från idé till verklighet. I det här nya utvecklingsstadiet, har Volvo ett starkt digitalt fokus och underleverantörer som apputvecklare kan dra nytta av Volvos kunskaper om tekniken inom fordonsindustrin.

— Jag ser en möjlighet för våra långvariga leverantörer att hitta nya nischer. De kan vår bransch och vi har stor nytta av deras kunskaper. Vi behöver deras idéer. Den saken har de en god möjlighet att kapitalisera på, säger Helene Niklasson, chef för Camp X till Fordonskomponentgruppen.

Alla anställda behövs

I You Tube-filmen, som Volvo Group publicerat, berättar Lars Stenqvist att koncernen bland annat är hängivna till att avkarbonisera transport:
— Många av lösningarna kommer vara tekniska och drivna av ingenjörskonst. Vi behöver innovationer från samtliga anställda, säger han.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: