Så satsar Försvarsmakten på Volvo: ”Växa inom försvarssegmentet”

Trängregementet ska kunna förse de stridande förbanden med bland annat mat eller sjukvård. Foto: Volvo Lastvagnar Sverige.

Volvokoncernen växer ytterligare och kommer nu utöka sitt samarbete med landets försvar. Bland annat genom leveranser av lastbilar och hjullastare.
— Vi stöttar samhället genom att aktivt engagera oss i totalförsvaret, både militärt och civilt, säger Andreas Svenungsson, ansvarig för Strategi och samhällskontakter på Volvo Defense.

Sedan tidigare finns avtal mellan Försvarsmakten och Volvo gällande både lastbilar och anläggningsmaskiner.

— Det här visar på koncernens styrka och möjligheter att växa inom försvarssegmentet, säger Henrik Avasalu, ansvarig för affärsutveckling på Volvo Defense i ett pressmeddelande.

”Passar in i militärt bruk”

Under resten av året samt 2022 ska Volvo CE leverera 72 hjullastare till Försvarsmakten – via återförsäljaren Swecon:
— Försvarsmakten är en viktig och krävande kund som ställer stora krav på speciallösningar och support av produkten för att passa in i militärt bruk. Genom ett tätt samarbete mellan Volvo CE och Swecon i hela processen från upphandling till leverans har vi lyckats leverera tjänster och produkter som överträffar högt ställda förväntningar”, säger David Alström, marknadsansvarig för Swecon, i ett pressmeddelande.

Lastbilarna Volvo FMX som Försvarsmakten köpt in. Bild: Volvo Lastvagnar Sverige.

Dessutom ska 45 Volvo FMX att levereras. De lastbilarna är tänkta att användas för logistik och containerhantering av försvarets ingenjörsförband.

— Det är ett mycket viktigt steg för oss att få möjlighet att leverera till svenska Försvarsmakten. För Volvos hemmamarknad är det väsentligt att leverera till svenska samhällsfunktioner och till Försvarsmakten i synnerhet. Vi kommer ta förtroendet på allra största allvar och säkra en helheteleverans genom vårt stora Volvonätverk, berättar Johan Selvén, försäljningschef på Volvo Lastvagnar Sverige, i ett pressmeddelande.

Långt samarbete

Volvo har länge engagerat sig i Sveriges försvar. Redan 1928 började koncernen delta i uppbyggnaden av totalförsvaret. Under pandemin har de bland annat hjälpt till med transporter av mediciner och skyddsutrustning.

— Pandemin har lärt oss att det finns brister i vår beredskapoch vi inom industrin kan hjälpa till med ny teknoligi och hög kompetens, säger Andreas Svenungsson på Volvo Defense.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: