Här möts experterna på Hisingen för att diskutera AI: ”Maskiner som lär sig själva – i rymden”

Ledande experter och rymdingenjörer diskuterar hur vi snabbt kan överföra data från rymden till jorden.

Här möts ledande rymdingenjörer och experter för att diskutera artificiell intelligens i Lindholmen.
— Grunden är nu lagd för att ta fram AI-applikationer som kan tränas i rymden, säger Kim Henriksson, Proof of Concept Wizard på AI Swedens Edge Lab. 

Sedan i tisdags har AI-experter från länder runtom i världen befunnit sig på Lindholmen för att diskutera hur man ska kunna samarbeta med artificiell intelligens i rymden. Workshopen, som heter Space Proof of Concept, har som syfte att hitta lösningar för att lättare kunna överföra data från rymden till jorden.

Applikationerna ska kunna tränas i rymden

Bakom Space Proof of Concept ligger Rymdstyrelsen, Swedish Space Data Lab, RISE och AI Sweden. Under workshopen hos Lindholmen Science Park har de bland annat diskuterat hur det ska gå att snabbt få information om förändringar på jorden. 

— Grunden är nu lagd för att ta fram AI-applikationer som kan tränas i rymden, säger Kim Henriksson, Proof of Concept Wizard på AI Swedens Edge Lab, i ett pressmeddelande.

Sedan i tisdags är rymdingenjörerna samlade på Lindholmen.

Modeller tränas upp lokalt – för att skickas till rymden

I somras skickades en satellit upp i rymden som möjliggjorde molntjänster för oss här nere. Nästa steg är att kunna skicka upp maskiner som lär sig själva i rymden — så kallad federerad maskininlärning. Det innebär att modeller tränas upp lokalt med lokal data. Det här gör man i stället för den traditionella metoden där data först behöver samlas i en punkt — eller skickas ner till Jorden.

— Varför dela data när du kan dela kunskapen, säger Kim Henriksson. 

Målet är att lära upp maskinerna själva.

Möjligheten att kommunicera mellan satellit och jord är begränsad

På Lindholmen finns AI Swedens Edge Lab, med Edge Learning — en testbädd för federerad maskininlärning med fokus på rymden. Space Proof of Concept håller därför rum här sedan i tisdags och använder Lindholmens testbädd.

Kim Henriksson, Proof of Concept Wizard på AI Swedens Edge Lab.

— I dag är möjligheten att kommunicera mellan satelliter och Jorden begränsad. Det gör att det är både långsamt och dyrt att överföra stora datamängder den vägen. Att snabbare kunna identifiera händelser såsom bränder, översvämningar, skogsskövling och miljökatastrofer med hjälp av AI i satelliter och snabbt skicka informationen till Jorden skulle vara mycket värdefullt, säger Kim Henriksson. 

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: