Det här gör folk på bostadsvisningar – ”Gick runt och slickade sig som en katt”

Mäklarnas värsta historier delas nu genom en omfattande undersökning. Mäklarna på Fastighetsbyrån Hisingen & Eriksberg berättar att de varit med om både ett och annat:
— En av våra mäklare fick besök av en utklädd Pokemonkaraktär. Hen gick runt på visningen och slickade sig på handen likt en katt och gav ifrån sig pipande ljud. När mäklaren ställde frågor fick han ”mjaoo” till svar.

Företaget Fastighetsbyrån har genomfört en Sifo-undersökning för att se vad svenskarna gör på bostadsvisningar. Förutom att fråga om förvaringsutrymmen och renoveringar kikar man gärna in i både garderober, badrumsskåp och provsitter möblerna.

Fem procent har till och med använt toaletten – antingen själva eller med sitt barn:

— Under en bokad visning som pågick 15 minuter var det en kund som behövde låna toaletten. De övriga kunderna fick aldrig se badrummet då den toanödiga kunden kom ut först 20 minuter senare, säger en av mäklarna på Fastighetsbyrån Hisingen & Eriksberg.

”Luktade sig igenom säljarens alla parfymer” och ”kröp upp i soffan i skräddarställning”

Var tredje person i undersökningen, som genomförts i hela Sverige, säger att de öppnar och tittar i garderober, medan 14 procent svarar att de brukar testa trycket i duschen och kranarna. Och medan en av tio går igenom kylskåp och frys är det nästan lika många som snokar runt i badrumsskåpet:

”Under en visning låste en gubbe in sig på toaletten och luktade sig igenom säljarens (en tjej) alla parfymer…”, skriver Fastighetsbyrån i ett pressmeddelande.

En procent av personerna uppger också i undersökningen att de lagt sig i sängen. Så här berättar mäklarna på Fastighetsbyrån Hisingen & Eriksberg:

— På en visning av en bostadsrätt blir mäklaren ombedd att lämna rummet för att spekulanten ville känna av lägenheten. Mäklaren gick in i rummet bredvid men kunde ändå se kunden. Det som hände sedan var att kunden tog av sig skorna, kröp upp i soffan i skräddarställning, slöt ögonen och ”försvann bort” i en typ av trans.

Mäklarna: Använde spisen för att koka mjölk i en kastrull

Och en annan kund på Hisingen – som senare köpte bostaden – passade på att använda köket och spisen:

— En kund hade med sig en kastrull och mjölk till en visning. Han kokade upp detta på spisen och mjölken hann bubbla över kastrullkanten  innan mäklaren såg händelsen. Kunden villa på detta sätt se om bostaden bringade lycka och genom att se vilket håll mjölken kokade över på fick han svar på det. Kunden köpte senare bostaden och lever nu ett lyckligt liv där med sin familj.

Ännu en minnesvärd historia är när spekulanten kom utklädd till lägenheten som skulle visas:

— En av våra mäklare fick besök av en utklädd Pokemonkaraktär. Hen gick runt på visningen och slickade sig på handen likt en katt och gav ifrån sig pipande ljud. När mäklaren ställde frågor fick han ”mjaoo” till svar.


RESULTAT FRÅN UNDERSÖKNINGEN

Har du gjort något av följande på en bostadsvisning? (flera svar möjliga)

Öppnat och tittat i garderober – 30%

Har aldrig varit på en bostadsvisning – 20%

Testat tryck i dusch och kranar – 14%

Spanat i kylskåpet/frysen – 10%

Kikat i badrumsskåp – 9%

Testsuttit möbler – 5%

Gått på toaletten/låtit ditt barn gå på toaletten – 5%

Tveksam, vet ej – 3%

Lagt dig i sängen – 1%

Inget av ovanstående – 39%

OM UNDERSÖKNINGEN
Undersökningen har genomförts av Kantar Public på uppdrag av Fastighetsbyrån. Den bygger på ungefär 1 000 intervjuer, med personer i åldern 18–79 år och är riksrepresentativ. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen mellan 19 – 25 maj 2022.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: