Nu är Karlatornet Nordens högsta byggnad – gått om Turning Torso

Nu gjuts våning 60 på Karlatornets kärna. Det innebär att byggnaden når 193,17 meter och därmed är det högsta huset i Norden.

Karlatornet i Lindholmsallén på Hisingen passerar nu Turning Torso i Malmö, som är 190 meter högt. Därmed har Karlatornet nått målet med att bli Sveriges – och Nordens – högsta byggnad.

Redan den 6 maj nådde arbetslaget 45:e våningen och höjden 146 meter. Då blev Karlatornet Göteborgs högsta byggnad.

— Vi har passerat väldigt många milstolpar i det här projektet: antagen detaljplan, världsunik pålning, gjutning av rekordstor bottenplatta och halvvägs till full höjd, för att nämna några. Att bli högst i stan är definitivt ännu en som vi ska glädjas åt. Det är ytterligare ett bevis på att vi har många otroligt duktiga människor i det här projektet som levererar ett fantastiskt resultat dag efter dag, oavsett väder och vindar, sa då Ola Serneke, VD för Serneke Invest och initiativtagare till Karlatornet.

Turning Torso i Malmö har länge varit Nordens högsta byggnad med sina 190 meter.

Serneke: ”Jag har ju ”levt med” projektet i snart 20 år, så för mig är detta en otrolig härlig känsla att se tornet snabbt resa sig mot skyarna”

För att nå hit har det varit en lång väg och byggnationen, som startades redan för tre år sedan, tvingades dessutom pausa under pandemin på grund av materialbrist och efter att en investerare drog sig ut. När tornet var halvvägs, berättade Ola Serneke, VD för Serneke Invest och initiativtagare till Karlatornet, om känslorna för byggnationen för Hela Hisingen:

— Jag har jobbat med projektet sedan 2004 och det har varit enormt mycket frågor som behandlats under denna tid. Alla dessa år har varit enormt lärorika minst sagt. Jag har ju ”levt med” projektet i snart 20 år, så för mig är detta en otrolig härlig känsla att se tornet snabbt resa sig mot skyarna och nu passerat halvvägs (över marken). Rent byggproduktionsmässigt, så är vi förbi hälften för några månader sedan, då grundarbetet, källare, outriggers med mera är en enormt stor del av byggnationen Man kan så här i halvtid konstatera att vi har haft en väldigt fin utveckling av försäljningen av lägenheterna och det gläder mig att de som var med från början gjort sig en riktigt bra affär, sa Serneke då.

December 2021. Då hade fasaden börjat byggas efter en paus under pandemin. Foto: Helahisingen.se.
April 2022. Här börjar tornet positionera sig som ett element i stadsbilden. Foto: HelaHisingen.

Beräkningen: 20 000-30 000 personer som jobbar, bor eller besöker den omgärdande stadsdelen ska passera

I den nya stadsdelen Karlastaden planeras åtta kvarter och det byggs hotell, handel och service, förskola samt över 2 000 lägenheter. Beräkningen hos byggföretaget Serneke, som äger Karlatornet ihop med fastighetsjätten Balder, är att mellan 20 000-30 000 personer som jobbar, bor eller besöker skyskrapan och den omgärdande stadsdelen ska passera en normaldag.

När Karlatornet är uppfört kommer skyskrapan ha 73 våningar och vara 245 meter hög. Karlatornet kommer att omfatta drygt 600 lägenheter, ett Clarion-hotell med cirka 300 rum, drygt 8 000 kvadratmeter kontors- och handelsytor samt en utsiktsplats.

September 2022. Nu är Karlatornet officiellt Nordens högsta byggnad. Foto: Hela Hisingen.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: