Dödskalle ska locka barn till nya utflyktsplatsen på Hisingen

En två meter hög och sex ton tung döskalle ska placeras på en ny utflyktsplats på Hisingen.
— Då de inte ser ut som traditionella lekredskap ska de utmana och förhoppningsvis upplevas fantasifulla och spännande. För att koppla till platsen har vi valt att jobba med material och färger som finns i Frihamnen idag och som har funnits historiskt på platsen, säger stadsträdgårdsmästaren Johan Rehngren.

Jubileumsparken i Frihamnen på Hisingen ska utökas ytterligare och just nu arbetar kommunen med att bygga en ny så kallad utflyktslekplats i området, vid Kvillepiren där även Allmänna badet eller ”Pöl Harbour” ligger. Där kommer finnas gungor, sandlåda – men också en sex ton tung dödskalle, något som Sveriges radio tidigare rapporterat om.

— I vår dialog med barn och unga kring vad de vill se på platsen har vi testat och diskuterat lek i alla dess former. Då framkom det att de vill se en spännande kombination av rörelselek och fantasilek med mörker, ljus och ljud på platsen. Utifrån det blev temat för utflyktslekplatsen form och fantasi, säger Johan Rehngren, stadsträdgårdsmästare på park- och naturförvaltningen.

Ett 20-tal skulpturer ska placeras ut i Jubileumsparken. Foto: Göteborgs stad.

Kommer finnas fabeldjur, snäckhus och klättertorn

Sedan har arkitekter och konstnärer tagit fram de lite annorlunda lekskulpturerna, för att ”skapa nyfikenhet, stimulera fantasin och väcka känslor”. 

— Därför är lekskulpturerna väldigt olika i sina former och funktioner. Det är till exempel fabeldjur, snäckhus, klättertorn, en skalle samt svampar och de samsas med mer traditionella lekredskap som gungor och sandlåda, säger Johan Rehngren. 

LÄS MER: Nu byggs Hisingens nya jättepark: Grill- och picknickytor, lekplatser och träd som Västlänken trängt undan

Tanken är att barn som kommer till Jubileumsparken ska tycka att det är roligt att gräva, balansera eller hänga vid skulpturerna.

”Behöver ses som delar av ett sammanhang”

Därför är det inga konstigheter att det blev just en dödskalle, menar Rehngren:

— Samtliga lekskulpturer behöver ses som delar av ett sammanhang. Tillsammans skapar de olika lekskulpturerna en spännande lekplats med en variation av former, färger och funktioner. 

Totalt kommer ett 20-tal skulpturer att placeras ut. De är byggda av trä, stål och betong och färgskalan är hämtad från containerfärjorna och varvsindustrin.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER:

LÄS MER: