Efter alla turer: Det här händer med utsiktstornet ”Nuet” i Hökälla

Konstverket ”Nuet” i Hökälla naturrestervat vid Skogome på Hisingen har skapat rubriker i år. Nuet ska rivas, Nuet kan räddas, Nuet har räddats, Nuet kan rivas ändå – har det hållit på. Men nu kom besked om det omdebatterade utsiktstornets framtid.

På tisdagen blev det klart att Park- och naturförvaltningen kommer att ta över ansvaret för LandArt-konstverket och utsiktstornet Nuet, från och med 1 januari 2021. Detta är möjligt efter att det tillfälliga bygglovet för konstverket förlängts till 31 januari 2022 och att pengar har säkrats för fortsatt skötsel under 2021 och nedmontering efter att bygglovet har gått ut.

Norra Hisingen lämnar över till Park och Natur

Fram till årsskiftet kommer SDF Norra Hisingen fortfarande att äga konstverket men park- och naturförvaltningen tar över drift och tillsyn redan under hösten. SDF Norra Hisingen ansvarar för att genomföra säkerhetsbesiktning och åtgärda fel och brister som identifieras i den, innan ägarskapet flyttas över till park- och naturförvaltningen. 

— Nuet befinner sig där det ska och nu behöver vi hitta en hållbar väg framåt, även för hela LandArt-projektet. Alldeles särskilt eftersom Göteborg 400-årsfirande är flyttat till 2023, säger AnnaSara Perslow (C), ordförande park- och naturnämnden i ett pressmeddelande.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

Fakta: Nuet i Hökälla

Nuet kom till som ett LandArt-projekt inom Jubileumssatsning år 2017. Då fick stadsdelsförvaltningarna medel till att genomföra egna projekt. Nuet är både ett konstverk och ett högt utsiktstorn. För att det skulle kunna byggas i naturområdet Hökälla krävde park- och naturförvaltningen att stadsdelsförvaltningen sökte bygglov för Nuet. SDF Norra Hisingen fick tillfälligt bygglov fram till juli 2020. Under våren 2020 ställde SDF Norra Hisingen frågan om park- och naturförvaltningen kunde ta över drift och ägande av Nuet. Park- och naturförvaltningen svarade då att de inte hade resurser för att ta över ansvaret för konstverket.

LÄS MER: