Vad är det för gigantisk stol som står på Kvilletorget?

Förbipasserande har under de senaste veckorna fått se stans största utomhusmöbel på Kvilletorget. Vad är det för jättelik fällstol som står där? Jo, det är ”barnens bestämmarstol”…

Det är Stadsutveckling Göteborg som tagit en ”flygande matta” och den stora blåa stolen till Kvilletorget i Brämaregården. På sin hemsida skriver de:

”I långt mer än tusen år har sagor om flygande mattor fört människor bortom fantasins gränser där allt kan hända. När mattan landar blir den som en tillfällig park, ett vardagsrum eller lekplats – det är vi som besöker den som fyller den med upplevelser. Så håll i dig hårt och ta en titt utanför mattkanten när du flyger in. Vad kan göra din dag bättre? Skön musik, busig lek, nya vänner eller kanske helt enkelt paus från vardagens stress?”

Projektet är finns på flera platser runt Göteborg och står på Kvilletorget till slutet av september.

Jämfört med den blåa stolen ser de vanliga parkbänkarna ut att vara till för smurfar…

 Ta plats i Barnens bestämmarstol

I år har den Flygande mattan fått sällskap av Barnens bestämmarstol, som också ”flyger med”. Orsaken? Från i år är barnkonventionen lag i Sverige. Det betyder att den som är 0 till 18 år har rätt att bli behandlad med respekt och att få möjlighet att säga din mening. Tanken är att en stol som leker med perspektiven kan hjälpa både vuxna och barn att få perspektiv på barns rättigheter i samhället.  

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: