Efter misslyckandet med HISINGEN-skylten: Förslag inom (S) i Göteborg – Res en halv special-staty på Hisingen

Hisingen-statyn i sann Hollywood-anda blev aldrig av. Men här är upphovsmakarens nya idé: En staty av en ”Halv special” – på Vågmästareplatsen. ”En lämplig placering av denna staty är på torgytan just utanför Kville saluhall”, resonerar Jesper Hallén – hjärnan bakom idén.

Många hyllade idén om en stor HISINGEN-skylt på Ramberget. Men de elva meter höga bokstäverna charmade inte politikerna i en så gott som enig park- och naturnämnd, som 2016 sa nej till idén om en lokal variant av Los Angeles Hollywood-skylt. Både politiker och tjänstemän har ansett att Hisingen-skylten skulle påverkar värdefull natur och dessutom kosta alldeles för mycket. Det har dock lagts till att skylten möjligen skulle kunna sättas upp på ett annat berg – men inte Ramberget.

Sedan dess har mindre versioner av den föreslagna skylten satts upp hos Lindholmen Street food market i Götaverkens gamla maskinhall samt vid Café Fluss i Jubileumsparken, som dock tas ner i samband med att denna krog ska flyttas.

En av upphovsmakarna till HISINGEN-skylten var grafiska formgivaren Jesper Hallén, en eldsjäl när det kommer till Hisingens symboler. Bortsett från kampen för att få till en HISINGEN-skylt av Hollywood-typ har han propagerat för att Hisingen borde ha en egen flagga och genom sitt engagemang stadsbyggnadsnätverket Yimby – samt Socialdemokraterna i Göteborg har ännu fler idéer fötts.

Förslaget: Res en halv special-staty

Det sistnämnda har blivit aktuellt, då han tillsammans med några partikamrater lagt fram ett internt förslag till Socialdemokraterna – om en ny staty på Hisingen.

Förslaget till Socialdemokraternas kongress i Göteborg 2019.

Den här gången är det maträtten en ”Halv special” som han vill hylla med en staty, på Vågmästareplatsen. Som HelaHisingen.se tidigare berättat har de kända korvrätterna ”Halv special” och ”Hel special” nämligen sitt ursprung i en beställning 1942 från en korvkiosk som stod på Vågmästareplatsen.

LÄS MER: Så uppfanns en “halv och hel special” på Hisingen – Göteborgs mest kända maträtt

Redan i oktober 2019 startade han en Facebook-grupp vid namn ”Halv special-statyn” där han förde fram tanken om att resa en staty över den klassiska korv-rätten vid dess ursprungsplats på Hisingen, ungefär samtidigt som förslaget lades inom partiet.

— Jag startade den sidan hösten 2019 när jag först tillsammans med några kamrater la en motion om ett special-monument till S i Gbg:s lokala kongress där vi fick igenom den. Så nu har vi lämnat in en ansökan till Charles Felix Lindbergs donationsfond om att uppföra ett monument, säger Jesper Hallén till HelaHisingen.se.

Nu backar Socialdemokraterna i Göteborg idén i samband med att Göteborgs stad ska besluta om vilka offentliga konstverk man ska satsa på framöver. Tanken är att finansieringen för konstverket ska komma från Charles Felix Lindbergs donationsfond, alltså inte via skattemedel.

”Särskilt passande bredvid en saluhall”

På Facebook-sidan till stöd för idén skriver Hallén:

”Hel- och halv special är en så pass stark del av det göteborgska kulinariska kulturarvet att vi anser att det bör hyllas med en staty. En lämplig placering av denna staty är på torgytan just utanför Kville saluhall. En plats lämplig av flera uppenbara skäl” och fortsätter:

”Dels var detta platsen för specialens uppkomst, dels är det särskilt passande bredvid en saluhall och stadsdelen är dessutom inte bortskämd med skulpturer. Ett exempel på en liknande skulptur i en annan del av Göteborg kan nämnas statyerna av fiskhandlare på Fisktorget utanför Feskekôrkan”.

”…det här är ju inte en lokal Hisingsgrej egentligen utan en göteborgsgrej”

INITIATIVTAGAREN JESPER HALLÉN

— Jag är uppvuxen på Hisingen och mitt hjärta brinner ju lite extra för hisingska angelägenheter, men det här är ju inte en lokal Hisingsgrej egentligen utan en göteborgsgrej. Men legenden säger ju att det var just på Vågmästareplatsen som specialen föddes en gång i tiden. Det är också därför vi tycker att Vågmästareplatsen är en lämplig plats för en specialstaty, säger Jesper Hallén till HelaHisingen.se.

— Dessutom utanför en saluhall för att än mer koppla det till att det handlar om mat. Ungefär som att fotbollsspelaren Gunnar Gren står utanför Gamla Ullevi och författaren Karin Boye står utanför stadsbiblioteket, fyller han på.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: