Efter nedläggningen: Nu öppnar nya ”biblioteket”

Älvstrandens folkbibliotek tvingades lägga ner sin verksamhet. Nu öppnar kommunens alternativ – i Ica Sannegården.
— Vi ger möjlighet att på ett enkelt sätt hämta och lämna beställda böcker och annan media, säger Anna Byvald, enhetschef för Lundby bibliotek.

Efter nyåret tvingades kulturförvaltningen lämna sin verksamhet som de haft i Älvstrandens skolbibliotek – något som innebar att allmänheten inte längre kunde låna böcker där. Anledningen var både att avtalet löpte ut samt att det fanns ett beslut i kulturnämnden att folkbibliotek inte längre skulle finnas i skolbibliotekens lokaler.

Efter att Kulturförvaltningen länge försökt hitta nya lokaler för ett bibliotek i närområdet kom beskedet att två nya folkbiblioteksverksamheter i norra Älvstranden skulle öppna.

Och nu har en av dem, den nya biblioteksservicen i Ica Sannegårdens lokaler, öppet sedan 22 april. Den nya servicen på Vintergatan 4 bygger dock helt på självbetjäning.

— Vi ger möjlighet att på ett enkelt sätt hämta och lämna beställda böcker och annan media. Kanske i samband med att man gör andra ärenden, eftersom servicestationen ligger i samma hus som ICA Kvantum Sannegården och därmed har hög tillgänglighet, säger Anna Byvald, enhetschef för Lundby bibliotek, i ett pressmeddelande.

Lokalen har inga lås eller spärrar – ska vara öppet varje dag året om

Den nya lokalen är alltså obemannad. Men den som har ett bibliotekskort kan enkelt gå in och reservera, hämta och lämna tillbaka sina böcker. Lokalen är öppen utan lås eller spärrar och ska enligt pressmeddelandet ha generösa öppettider:

”Det är öppet varje dag, året om. Vid storhelger och röda dagar kan öppettiderna variera något”, skriver Lundby bibliotek. Ordinarie öppettider är vardagar och helgdagar mellan klockan 07 och 23.

Biblioteksservice Sannegården är ett led i att säkerställa folkbiblioteksverksamheten i området Norra Älvstranden. Den andra lokalen som kulturförvaltningen har valt ligger på Monsungatan vid Eriksbergskranen, där ett mindre bibliotek för barn och familjer ska finnas.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: