Efter SVT-succén — nu skapar hon rekordshow på Hisingen

Sex timmar lång. Så lång är pjäsen ”Nationen” – den nya supersatsningen på Backa Teater.
— Den berättar komplext om en ängslig demokrati i kris, som lika gärna skulle kunna vara Göteborg som många andra platser i världen just nu, säger regissören Beata Gårdeler.

I oktober genomför Backa Teater en av sina största satsningar någonsin. En sex timmar lång pjäs – med två pauser.
Föreställningen ”Nationen” handlar om elvaåriga Ismael som försvinner. Polisen letar febrilt efter honom, men ingen vet om han är kidnappad, gömd eller mördats.

”Samarbetar med extremister”

Då börjar jakten på en syndabock – och oväntade konflikter skapas samtidigt som polisen anklagas för att samarbeta med extremister.
— Den här pjäsen känns väldigt aktuell på flera sätt, säger Beata Gårdeler i ett pressmeddelande. Eric de Vroedt (manusförfattaren reds. anm.) utforskar ett individualistiskt samhälle mitt i vår samtid. Han leker skickligt med tv-seriens klichéer och stereotyper där ploten gör historien spännande och driven men samtidigt fördjupar han frågeställningar om vilka vi är och hur vi ser på andra människor.

Vilket samhälle som helst

Pjäsen är en thriller som är skriven i sex delar och anspelar på tv-serieformatet. Tanken är att skapa en ”maratonupplevelse” som ska slå sönder tv-seriens begränsningar.

”Nationen” speglar en demokrati i kris – ett samhälle i gungning – som enligt regissören skulle kunna vara vilket som helst i världen just nu.
— För mig sätter den igång många frågeställningar: Kanske har vi alla samma rädslor, men vår klasstillhörighet och ställning i samhället påverkar hur vi agerar? Kanske är det samhället som tvingar in oss i roller som vi inte vill spela, säger Beata Gårdeler.

Hjärnan bakom SVT:s succéserie

Beata Gårdeler är regissör och fick 2014 stora novellfilmspriset för filmen ”Vännerna”. Året därefter vann hon tre guldbaggar och Kristallbjörnen i Berlin för filmen ”Flocken”.
Hon var även konceptuerande regissör för tv-serien ”30 grader i februari”, som blivit både Emmynominerad och vunnit Kristallen för bästa drama.
”30 grader i februari” var en dramaserie som handlade om svenskar som lämnade allt för att söka ett lyckligare liv i Thailand. Bland annat fick tittarna möta arbetsnarkomanen Kajsa, som köpte en bungalow-by, och hemmafrun Majlis som lämnade för att dra på semester. I en av huvudrollerna i serien sågs även Glenn som sökte kärleken. Den rollen spelades av Kjell Wilhelmsen, som är anställd på Backa Teater och medverkat i flera av teaterns föreställningar.

”Nationen” är Beata Gårdelers regidebut på teatern.
— Jag har följt det mesta som Backa Teater har gjort under åren och för mig känns det oerhört inspirerande att få möjlighet att regissera på en av Sveriges bästa scener i en sådan här utmanade uppsättning, säger Beata Gårdeler.

FAKTA: Nationen

Premiär: 17 oktober 2020
Längd: Sex timmar med två pauser
Pris: 120-250 kronor
Åldersgräns: 15 år
Av: Eric de Vroedt
Översättning: Andreas Boonstra
Regi: Beata Gårdeler