Folkkäre profilen Ingvar Oldsberg är död – räddade hamnkranarna på Hisingen

Tv-legendaren Ingvar Oldsberg är död. Den folkkäre profilen från ”Tipsextra” och ”På Spåret” blev 76 år.
”Ingvar Oldsberg avled idag lugnt och stilla efter en kort tids akut sjukdom. Mot bakgrund av vår svåra stund ber vi alla att respektera vårt behov av avskildhet och lugn. Vi undanber oss kontakt till dess vi ger vidare besked”, skriver familjen enligt Aftonbladet.

Ingvar Oldsberg blev mest känd för sin tid i de populära SVT-programmen ”Tipsextra” och ”På spåret”. Det sistnämnda ledde han under åren 1987 till 2009 tillsammans med radarpartnern Björn Hellberg. Journalisten, sportjournalisten och programledaren föddes i Annedal, växte upp i Mölnlycke och hans paradvåning i Vasastan i centrala Göteborg var vida känd under de senaste decennierna.

Ofta syntes han frekventera krogen Chez Amis i samma hus där han bodde.

En Hisingskoppling utvecklades framförallt de senaste åren kring hans mångåriga arbete att rädda Götaverkens hamnkranar vid Lundbyvassen i på Hisingen. Efter en lång kamp mottog han priset som ”Årets byggnadsvårdare” av Svenska byggnadsvårdsföreningen 2016:

— Det är alldeles fantastiskt att få det priset tycker jag. Att man får det av de som är byggnadsvårdare i hela landet och som jobbar med att bevara vårt arv och vår historia. Det är bland de bästa utmärkelserna jag har fått, sa Oldsberg till tidningen GT när han tog emot priset.

Kranarna i Göteborgs inre hamn räddades kvar 2015 efter engagemang från lokala företag med Ingvar Oldsberg i spetsen. Han ledde en grupp där Volvokoncernen, byggjätten Serneke och Stena Line ingick som gick in och betalade för att kranarna i Göteborgs hamn skulle bevaras.

TV-kändisen Ingvar Oldsberg engagerade sig i bevarandet av kranarna i Göteborgs hamn.

Tre av kranarna i Lindholmen köptes loss från ägarna, holländska varvsbolaget Damen, för sammanlagt ett par miljoner av “Oldsbergs grupp”. De lokala företagen skänkte sedan tillbaka varvskranarna till Norra Älvstranden och Göteborgs stad.

”Respektera vårt behov av avskildhet och lugn”

Under torsdagen rapporterar Aftonbladet att familjen lämnat följande meddelande:

”Ingvar Oldsberg avled idag lugnt och stilla efter en kort tids akut sjukdom. Mot bakgrund av vår svåra stund ber vi alla att respektera vårt behov av avskildhet och lugn. Vi undanber oss kontakt till dess vi ger vidare besked”.

Det är undertecknat av särbon Maria Sandeblad och barnen StaffanKarolina och Viktoria Oldsberg.

”Blåvitt har jag alltid haft med mig”

Oldsberg startade sin karriär som sportjournalist och slog igenom i Tipsextra på SVT. Därefter blev han snabbt en folkkär profil i tv-rutan, med program som både ”På spåret” i SVT och ”Bingolotto” i TV4. Han var också en känd IFK Göteborg-supporter med Blåvitt nära hjärtat.

— Det är någonting som jag är född med och som jag har haft sedan barnsben. Men det började kanske med att min far var chef på ett ritkontor. En av de anställda var Bengt ”Fölet” Berndtsson, en landslagsman med många landskamper. Så Blåvitt har jag alltid haft med mig hela tiden. Sen blev det stort under 1970- och 80-talet med Torbjörn Nilsson – en av de största svenska spelare genom tiderna. Nu kanske Zlatan är större i och för sig, har Oldsberg sagt till Nyheter24.

Hälsoproblem – kunde inte ta sig ur lägenheten

Den senaste tiden led Oldsberg av svåra hälsoproblem med höfterna, ryggen och knäna – något som gjorde att han till slut inte kunde ta sig ur lägenheten i centrala Göteborg.

— Jag har artros i båda knäna och i höfterna och sedan är det också det här med ryggen. Men jag måste byta ut båda knälederna och höfterna, det är i alla fall vad man har sagt. Det blir fyra olika operationer och det tar väl sin tid. Men man får väl börja med en grej och jobba sig igenom det och sedan blir det rehabilitering, har han tidigare sagt till Aftonbladet.

Ingvar Oldsberg dog under torsdagen, 76 år gammal.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: