Stjärnförfattaren om sin lillebror Robins död: ”Det var någonting inom mig som slocknade”

Författaren Mian Lodalen berättar i SVT:s ”Min sanning” om uppväxten och våldtäkten hon utsattes för som barn. Hon pratar även om det tragiska ögonblick när hennes lillebror Robin Lodalen dog vid bangården på Hisingen.
— Livet tog en helt annan vändning för många av oss, säger Mian Lodalen.

Författaren, debattören och krönikören Mian Lodalen gästade under tisdagen ”Min Sanning” i SVT. För Anna Hedenmo berättar hon om sin uppväxt i Jönköping och att hon trots sina dåliga betyg i svenska lyckades bli en känd författare som skrivit 20 böcker.

Men som barn utsattes Mian Lodalen för ett sexuellt övergrepp. En sommardag i Smögen hade hon och några kompisar lagt sig på madrasser i hennes pappas butik när en person kom in.

— Jag ser inte vem det är i mörkret och sedan så våldtar han mig.

I sitt sommarprogram har Mian Lodalen sagt att hon en dag ska ”ta en riktig hämnd på honom”.

Anna Hedenmo och Mina Lodalen. Foto: Skärmbild från SVT:s ”Min Sanning”.

”Vi har fängslats, fråntagits våra barn”

I programmet pratar Mian Lodalen om sitt liv som aktivist och kampen för sin sexuella läggning. Hon kräver också en ursäkt från svenska staten till hbtq-personer:

— Vi har fängslats, fråntagits våra barn, nekats att jobba med barn. Jag själv var stämplad som mentalsjuk när jag träffade min första tjej, säger hon och fortsätter:

— Det är det minsta de kan göra. Jag tycker att vi förtjänar det.

Mian Lodalen berättar även om den tragiska dag två dagar före nyårsafton 2015, när hennes lillebror Robin Lodalen dog.

— Jag såg mig själv i honom. Han bodde hos mig. Jag var storasyrran, men också lite ”morsig”. Han var både som min bror och min son.

”Jag själv var stämplad som mentalsjuk när jag träffade min första tjej”. Foto: Skärmbild från SVT:s ”Min Sanning”.

Fick 30 000 volt genom kroppen

Robin Lodalen var hemma i Göteborg och skulle gå till Backaplan för att byta julklappar tillsammans med en kompis. De rör sig därför mot Kville bangård.

— Och då säger Robin till sin kompis att ”vi kan snedda över bangården så kommer vi snabbare till Backaplan”. Och när de går in finns inga staket, varningstexter eller skyltar utan det finns bara tomma vagnar där, säger Mina Lodalen i SVT.

Eftersom vännerna uppfattar platsen som tom så stannar de för att ta en bild och Robin klättrar upp för en stege.

— Då bara small det. Han fick 30 000 volt genom kroppen. Sedan tog livet en helt annan vändning för många av oss, säger Mina Lodalen.

Anna Hedenmo ställer då frågan hur tiden blev efter det:

— Fruktansvärd, helt fruktansvärd. Man kan aldrig veta hur man blivit som människa om inte det hade hänt men jag kände tydligt att jag blev en annan person. Det var någonting som slocknade i mig då.

”Han fick 30 000 volt genom kroppen” säger Mina Lodalen om vad som hände när hon förlorade sin lillebror. Foto: Skärmbild från SVT:s ”Min Sanning”.

Redaktionen
tips@helahisingen.se