Förre Blåvitt-talangen äter sig genom stan – gör succé på Insta och TikTok

Som ungdomsspelare i IFK Göteborg fick Nikola Zivkovic sköta kosten minutiöst. Men efter att han lagt ner fotbollskarriären sadlade Backa-killen inte bara om och började plugga till lärare, utan gör nu även succé på Instagram och TikTok – som matrecensent.
— Min tanke var egentligen aldrig att matkontot skulle bli så stort som det är i dag utan jag såg det mest som en rolig grej, säger han till HelaHisingen.se.

Under flera år var Nikola Zivkovic från Hisings Backa en av talangerna som slogs om att få ta en plats i IFK Göteborgs allsvenska fotbollslag. Han spelade i över ett decennium i föreningens ungdomsled och tränade även med A-laget, men fick aldrig chansen med ett seniorkontrakt.

Den offensiva mittfältaren fick även chansen att spela med både de svenska och montenegrinska ungdomslandslagen och fortsatte fotbollskarriären i Assyriska BK. Stenungsunds IF och HisingsBacka FC – innan han varvade ner i Hisingen FC, där han spelar i dag.

Men nu har han fokus på två helt andra saker än fotbollen: Studier och sin hobby.

— Jag har sadlat om till att plugga till, enligt mig, världens bästa yrke vilket är läraryrket, säger Nikola.

Och hobbyn: Att äta och dricka med stor publik.

Ville visa sina vänner ett bättre café- och restaurangutbud

Just nu gör han stor succé på sociala medier och är med 15 200 följare på Instagram och 31 000 följare en tung mat- och restauranginfluencer i Göteborg med @foodandcoffeegbg. Ställen han besöker och ger en positiv recension kan räkna med stort intresse bland hans följarskara och ofta leder det även till rejält med nya gäster.

— Idén kom till lite som en pik mot mina vänner som var så tråkiga i sina val av restauranger och caféer då de alltid drog till samma trötta ställen och beställde samma typ av mat, säger Nikola Zivkovic och fortsätter:

— Jag ville visa dem ”titta här, Göteborg är fullt med lokala caféer och restauranger” där smaken, priset och framför allt servicen är så mycket goare än de vanliga ställena ni drar till. Så jag har mina vänners tråkiga matvanor, även om de har blivit mycket bättre sedan dess, att tacka för grundandet av mitt matkonto.

När ”lossnade det” för dig, alltså när började du få började många följare?
— Det tog ganska lång tid och gick rätt segt i början. Min tanke var egentligen aldrig att matkontot skulle bli så stort som det är i dag utan jag såg det mest som en rolig grej. Men efter 1,5 års tid så började det rulla in följare, folk verkade tycka om det jag gjorde och ordet spred sig. I dag växer matkontot som aldrig förr vilket är sjukt kul!, säger Nikola.

Nikola ”@foodandcoffeegbg” Zivkovic äter sig genom Göteborg. Foto: PRIVAT

”Jag måste ha otroligt vassa gener”

Vad – mer än en del gratis måltider – får du ut av att göra detta?
— Det är så mycket mer än en del gratis måltider! Framför allt det sociala och alla nya människor man träffat på, både på sociala medier och i det verkliga livet, uppskattar jag enormt. Jag är en supersocial människa och genom matkontot kommer jag dagligen i kontakt med andra goa göteborgare som vill ha min hjälp med allt möjligt mat- och fikarelaterat. Det låter kanske konstigt men många av mina följare har följt mig i flera år nu och det känns som att vi bildat en typ av vänskapsrelation vilket jag tycker är fint och värdesätter högt. Att träffa på glada följare på stan som känner igen och tackar mig för att jag hjälp de att käka mycket bättre sedan de börja följa mig är det bästa betyget jag kan få och något jag värdesätter högt.

Är det inte risk att man blir tjock om man äter sig igenom staden?
— Jag måste ha otroligt vassa gener eller tacka alla mina toalettbesök för jag har knappt gått upp någonting sedan jag starta matkontot och då äter jag ändå på restaurang minst 3–4 gånger i veckan. Lägg på några härliga fikor i veckan så tänker man att man borde flyga upp i vikt men det har inte hänt än och ärligt talat så är jag inte så orolig över det. Lite goa extra kilon får gärna sätta sig på min kropp ifall det betyder att jag får äta så god mat som jag gör.

Vad gör du annars nu för tiden?
— Pluggandet och matkontot tar en hel del tid, men utöver det försöker jag vara så aktiv som möjligt och vill gärna ha 100 bollar i luften samtidigt. Det blir en hel del fotboll där jag både följer min kusin Danilo Glusica i IFK Göteborg och svenska p-16 landslaget och är själv med som ”go gubbe” i Hisingen FC i division 5. Där försöker jag se till att alla har det gött och trivs vilket är en roll som jag tar på största allvar, säger Nikola Zivkovic med ett skratt.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

Dessa är Nikolas favoritkrogar och caféer på Hisingen

— Jag måste dela upp i kategorier då det är svårt att välja ut ett ställe. Godaste sushin är lätt ökända Bizen på Lantmannagatan som är en upplevelse på alla sätt å vis. Svamppastan på Benne är svårslagen sett till pris/kvalité. Ribsen på Barley’s är en klass för sig. Lollos pizzeria i Brunnsbo är nog bäst i hela Göteborg på den typen av pizza. Alkemisten är med på min topp tre lista över bäst kaffe i Göteborg. Den godaste kinesiska är Beijing courtyard och min favorit gällande kolgrill (som det finns ett överflöd av på vår ö) är Lilla Istanbul. Har dock inte testat La Fonda Mexicana ute på Ringön än. Har en känsla att den kommer bli min favoritrestaurang på Hisingen då jag älskar den typen av mat så det ser jag mycket fram emot att testa.

LÄS MER: