Första bygglovet godkänt: Så ska batterifabriken i Torslanda växa fram

Ett år efter att detaljplanen vann laga kraft godkändes det första bygglovet för bygget av Volvo Cars och Northbolts gemensamma batterifabrik i Torslanda.

Nyheten slog ner som en bomb i början av 2022: Batteriföretaget Northvolt och Volvo Cars skulle gemensamt bygga en batterifabrik i anslutning till Volvos industriområde i Torslanda på Hisingen. Här kan omkring 3 000 personer få jobb när fabriken står klar.

— Att upprätta en gigafabrik I Göteborg är ett avgörande steg, både för att fortsätta omvandla en av de mest dynamiska bilregionerna I världen, samt för att bli världsledande på att förse leverantörer med hållbara batterier, sa Peter Carlsson, medgrundare och CEO på Northvolt, i ett pressmeddelande då.

På tisdagens sammanträde godkände stadsbyggnadsnämnden det första bygglovet för projektet.

Northvolt och Volvo Cars har genom det gemensamma bolaget NOVO Energy ambitionen att bygga batterifabriken i Torslanda och detaljplanen för fabriken vann laga kraft för ungefär ett år sedan, vilket innebär att det nu har blivit dags att söka bygglov. Vid sammanträdet den 22 augusti godkände stadsbyggnadsnämnden det första av totalt tre bygglov. Beslutet avser byggnadens skal, med stomme, tak och fasad, berättar de i ett pressmeddelande.

”Byggnaden kommer ha totalt fyra olika våningsplan”

— Utformningen av byggnaden är i stort sett anpassad till den omgivande storskaliga miljön och den befintliga bebyggelsen, säger Mattias von Geijer, bygglovsarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen.  

Byggnaden kommer ha totalt fyra olika våningsplan. Fasaderna på byggnaden har i huvudsak tre olika utformningar, där produktionsdelens fasad byggs upp av släta sandwichelement i silvermetallic plåt, kontorsdelarna får en struktur av stående trälameller framför fasader av glas och träpanel och huvudentrén kommer att ha en helglasad fasad.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: