Volvos Tuve-fabrik bygger krigsfordon till Estland och Lettland: ”Specifika behoven hos vårt försvar”

Volvo Defense har tecknat ett ramavtal med förvarsmakterna i Estland och Lettland – Estonian Centre for Defence Investments respektive Ministry of Defence of the Republic of Latvia – för leveranser av lastbilar för logistikanvändning. Volvo valdes som en av två leverantörer som kombinerat kommer att leverera upp till 3 000 fordon över en period av 7 år.

Med start under 2024 avser Volvo Defense, en affärsverksamhet inom Volvo Lastvagnar, att påbörja leveranser av lastbilar avsedda för transporter till Estland och Lettland som del av ett ramavtal där Volvo är en av två valda leverantörer. Det totala behovet hos de två länderna omfattar upp till 3,000 fordon vilket representerar ett totalt värde på omkring 5.1 miljarder kronor i dagens penningvärde. Avtalet gäller en 7-årsperiod vilket vid behov kan förlängas med 3 år, skriver AB Volvo i ett pressmeddelande.

Avtalet signerades vid en ceremoni i Tallinn, Estland på onsdagen den 4 oktober i närvaro av representanter från de estniska och svenska myndigheterna.

Fordonen från Volvo kommer att utgöras av fem lastbilsvarianter baserade på Volvo Lastvagnars robusta FMX modell, känd för sin pålitlighet och effektivitet. Avtalet inkluderar även ett omfattande service- och reservdelsprogram. Lastbilarna kommer att produceras i Volvo Lastvagnars Tuvefabrik på Hisingen i Göteborg.

— Det här är en betydande affär för Volvo Defense och ett bevis på tillförlitligheten hos våra produkter och för Volvo som en långsiktig affärspartner. Jag ser fram emot att samarbeta med våra estniska och lettiska kunder för att skräddarsy de bästa produkterna och servicen för dem under de kommande åren, säger Andreas Svenungsson, Chef för Volvo Defense i pressmeddelandet.

”Kontraktet är signifikant för Estland”

Det nya avtalet bygger på en lång relation mellan Volvo Defense och den estniska myndigheten där de första leveranserna ägde rum 2014. Estland och Lettland är väletablerade marknader för Volvo Lastvagnar med en stabil infrastruktur för försäljning och eftermarknadstjänster.

— Det här kontraktet är signifikant för Estland eftersom det ger oss en unik möjlighet att införskaffa skräddarsydda fordon för de specifika behoven hos vårt försvar. Vi är glada över kontraktet med Volvo eftersom deras fordon konsekvent har visat sin lämplighet för det estniska klimatet och miljön under flera års användning, säger Erko Sepri, Strategic Category Manager (Vehicles, Machinery and Logistics) vid Estonian Centre for Defence Investments.

Volvo Defense har sitt huvudkontor på Volvos campus på Gropegårdsgatan i Lundby och erbjuder ett antal skräddarsydda lastbilar för logistik, maskiner, marin- och industriapplikationer, samt motorer till globala kunder inom försvar och civilt skydd.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

Foto:
Volvo Trucks

LÄS MER: