Efter succén i somras – nu gör Götheborg jätteresa till Kina

Foto: OSTINDIEFARAREN GÖTHEBORG

Ostindiefararen Götheborg, som vanligtvis ligger till vid Eriksbergskajen, fick enorm uppmärksamhet under planerna på sin kommande Asien-resa. Därför utökas nu rutten och förlängs med ett år.
— Som gensvar på det intresset och möjligheterna som det gav, har vi bestämt oss för att förlänga expeditionen och utöka antalet besökta hamnar i Europa, säger Peter Alexandersson, VD på SOIC Ship Management.

När ostindiefararen Götheborg åkte till Stockholm i somras drog den uppmärksamhet till sig från både företag och allmänheten för sin stundande resa till Kina. Därför har nu den ursprungliga rutten uppdaterats.

Från början var det tänkt att den skulle lämna Eriksbergskajen i april 2022 och komma fram till Kina i oktober samma år. Men nu har alltså de planerna förlängts till slutdestination Asien i september 2023.

— Som gensvar på det intresset och möjligheterna som det gav, har vi bestämt oss för att förlänga expeditionen och utöka antalet besökta hamnar i Europa. Expeditionen är främst utökad med stopp i huvudstäder och länder kring Baltiska havet, säger Peter Alexandersson, VD på SOIC Ship Management, i ett pressmeddelande.

Framme först under våren 2023

Den nya resan kommer pågå i två steg: Först lämnar Götheborg hamnen i maj 2022 för att segla genom Europa. Sedan kommer den att lägga till kring Medelhavet under vintern och fortsätta till Asien under våren 2023.

— Genom att förlänga expeditionen så tar vi också i beaktande de osäkerheter som fortfarande finns kring effekterna av Covid 19-pandemin, speciellt i Asien, säger Peter Alexandersson i pressmeddelandet.

Målet med expeditionen är att skeppet ska användas som en plattform för svenska företag och främja handelsförbindelserna mellan Sverige och Asien.

Tusentals åskådare välkomnade skeppet hem förra gången

Sedan resan till Stockholm i somras hade Götheborg inte lämnat kajen på sex år. Den förra resan till Kina påbörjades 2005. I juli 2006 nådde det Guangzhou i Kina och var framme i Shanghai i augusti samma år. Därefter återvände det hem till Eriksbergskajen sommaren 2007.

Skeppet välkomnades då hem med pompa och ståt av Kungaparet och tusentals åskådare.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: