Jonas komponerar musik till stjärnorna — nu ska han slå rekord på Hisingen

Jonas Hörnqvist från Tuve ska hålla en workshop för blivande gitarrister.

Allt började med en livevideo av Kiss och ett solo från gitarristen Ace Frehley. Sedan dess har Jonas Hörnqvist gjort musik till kändisar, filmer, spel och reklaminslag. Nu vill han lära andra att spela gitarr på hemmaplan i Tuve.
— Jag fick tidigt blodad tand för att lära ut gitarr och se glädjen i ögonen på elever som spelar något dom aldrig trott dom skulle klara av, säger han.

Jonas Hörnqvist, som har spelat gitarr i närmare 32 år, har komponerat musik till allt från tv-spel till spelfilmer som den om John Hron, 14-åringen som mördades i Kungälvsorten Kode.

Musiken har genomsyrat Jonas Hörnqvist liv och han har skrivit allt från hårdrock till poplåtar. Den första stora artisten han skrev musik till var Joe Lynn Turner från före detta Rainbow och Deep Purple. Men det var något han inte visste om från början. Jonas Hörnqvist kontaktades nämligen av ett skivbolag i Italien som bad honom komponera en låt. Då skrev han en som innehöll både trummor, bas, gitarr, keyboards och sång. Och efter två veckor fick han den första demon på posten.

— Jag kände igen sångaren direkt, det var Joe Lynn Turner. En av mina favoritsångare. Då flög man på moln kan jag säga, Joe sjunger min låt, säger han och fortsätter:
— Den låten blev både titeln på hans CD och låten gjordes också på video. Skivan heter Sunstorm – The road to hell. Jag har skrivit mer låtar åt artister som ”Brothers against brother” och ”The Grandmaster” på det här skivbolaget men Joe Lynn Turner sticker ut mest.

Jonas Hörnqvist kommer från en musikalisk familj och har spelat gitarr i 32 år.

”Så länge jag kan minnas har det funnits musik i min familj”

Under åren som gått har han skrivit låtar åt TNT-sångaren Tony Harnell och den svenska rocksångerskan Martina Edoff till hennes cd ”We will align”.
— Jag jobbar också sen många år tillbaka med Neil Turbin som sjöng i det amerikanska thrash metal-bandet Anthrax förr. Vi har tillsammans skrivit tio av tolv låtar till cd:n som ska komma ut 2022. 

Intresset för musik kommer sedan barndomen och Jonas Hörnqvists musikaliska familj.

— Mamma har spelat gitarr sen barnsben och hon är ju över 80 år nu och min lillebror är trummis och precis som mig, multimusiker, säger han och fortsätter:
— Så länge jag kan minnas har det alltid varit mycket musik i min familj. Allt från jazz, klassiskt, blues, latin och rock. Så självklart har det påverkat mig extremt mycket i mitt musicerande.

”När Ace körde sitt livesolo var det kört” säger han om KISS-gitarristen och varför Jonas började spela gitarr.

”Det är en livslång strävan”

Men att han valde att börja spela gitarr började sommaren 1983 när en kompis visade en livekonsert på video
med KISS från deras Japan-turné.

— När Ace körde sitt livesolo var det kört. Hela hans karaktär, smink, hur han gick på scenen och framförallt hur han spelade. När det kom rök och grejer ur hans gitarrmickar kände jag direkt, det där vill jag också göra, säger han.

Han lärde sig genom att spela låtar från kända musiker som KISS, Deep Purple, Gary Moore och Jimi Hendrix. Först när han kunde köra solot ”Detroit rock city” kände han att det verkligen var gitarrmusiken han skulle satsa på.

— Jag har dock aldrig tänkt i de banorna att jag var duktig, jag ville bara bli bättre och bättre och ju mer jag lärde mig desto hårdare övade jag. Det är en livslång strävan, att bli så bra som möjligt vare sig det gäller komp, solon eller kompositioner.

Jonas Hörnqvist ska nu hålla workshops i Tuve, för att lära ut sitt gitarrspelande.

Spelar många instrument – ”Har till 99 procent med något klassiskt”

Utöver gitarr spelar han bas och ”fuskar” i trummor, piano och andra stränginstrument.

— Även om jag inte kan spela stråkinstrument som violin eller cello så vet jag hur de ska spelas. Vilken roll de har i en ensemble då jag har studerat klassisk musik i många många år.

Många artister har påverkat hans karriär, men främst vill han nämna två gitarrister som förändrade hans sätt att spela och skriva musik: Al Di Meola och Yngwie Malmsteen.

— Al Di Meola introducerade jazz och latin musik för mig och Yngwie Malmsteen fick in mig på klassisk musik, främst då barockmusik som Bach, Vivaldi och Händel, men också kompositörer från romantismepoken som Paganini och Franz Liszt. Så den klassiska musiken har stått mig nära i många år. Jag har till 99 procent med något klassiskt i mina låtar. En ackordföljd, melodi. 

Undervisat 2 000 elever – men det krävs övning

Samtidigt som sin musikaliska karriär har Jonas Hörnqvist undervisat över 2 000 elever, berättar han. Främst i Göteborg, men även via nätet i Italien, Frankrike och USA. Det viktigaste att lära ut enligt honom, är att det krävs övning. Och ännu mer övning.

— Det hjälper liksom inte att varje dag upprepa det du redan kan. Du måste lära in nya ackord, komp, skalor, solotekniker, improvisation. Det här tar jag med varje elev jag har: Använd ett schema så du alltid vet vad du ska öva på varje dag, då ska du få se att ditt spel går vidare till nästa nivå.

Handlar det om talang, eller kan vem om helst träna sig fram till att bli en duktig gitarrist?

— Självklart hjälper det till oerhört mycket om man har talang, har du talang för det så har du ju ett försprång så att säga. Men i mitt liv som gitarrlärare har jag sett både och faktiskt. Elever med en otrolig talang men också elever utan den naturliga talangen och det har gått bra för dem med.

Workshop i Tuve – Vill slå rekord med sex timmars övning

Nu ska han utbilda andra via en rekordlång workshop: Sex timmars övning som är uppdelad i fyra delar: Gitarren, skalor, solotekniker och teknikövningar.

—Jag använder all min erfarenhet av mina 2 000 gitarrelever jag har undervisat genom åren och alla mina clinics jag har hållit, säger han.

Vilken nivå bör man ha på sitt gitarrspel för att hänga med i din workshop?

— Du bör ha spelat ett tag, kanske kan lite skalor redan, lite licks. Har man lite svårt att hänga med är det ingen fara. Alla som deltar i workshopen får en pdf-fil där allt vi har gått igenom står. Alla noter, tabulaturer, plektrumtekniker, fingersättningar och självklart ljudfiler på alla exempel plus alla bakgrundskomp vi har använt i workshoppen. Alla som deltar i workshopen får också tillgång till ett forum där bara dom har tillgång för att kunna ställa frågor till mig eller om det är något dom undrar över.

Workshopen hålls den 7 november i Tuve. För att anmäla sig till Jonas Hörnqvists workshop kan man gå in på länken: https://bit.ly/jonasworkshop.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: