Här får barnen från förorten spela schack mot toppcheferna på Hisingen: ”Intressant”

Foto: PATRICIA MELLIN

Näringslivet Möter Förorten är ett projekt ”för integration och mot segregation som för samman människor som inte möts så ofta, om ens aldrig”. Här ser arrangörerna på Geely till att skapa möten mellan högt uppsatta företagschefer och ungdomar från förorten – över ett parti schack.
— Förhoppningen är att företagsledarna även ska kunna få upp ögonen för barn och ungdomar som en dag kan jobba för deras företag, säger arrangören Pontus Carlsson.

Huvudeventet är en parschacksturnering som i förra veckan gick av stapeln hos Uni3 by Geely vid Lindholmsallén på Hisingen. Där parades varje näringslivstopp ihop med en ungdom från förorten och sedan spelade de vartannat drag utan att konversera sinsemellan om dragen – men gärna om annat, högt som lågt.

De spelade alltså tillsammans i team, men pratade om annat som de kom att tänka på…

— Det är roligt och jag tycker särskilt mycket om när jag vinner… Kanske kan jag vinna en stor trofé och prispengar på schack en dag, säger Ali Taha, en av ungdomarna som spelade i turneringen och som har spelat schack på stadsbiblioteket sedan han var sex år gammal.

— Jag har sett på nätet hur den här turneringen ser ut och var nyfiken. Förra året spelade jag schack mot en kille som heter Tony som berättade att han jobbade här på Uni3 och därför sökte jag fram info om turneringen, säger Ali som nu hunnit bli tolv år gammal.

Vinnarduon med Sören och Elvis funderar på nästa drag. Foto: UNI3 BY GEELY/ PATRICIA MELLIN

Eventet ”Näringslivet möter förorten” anordnas varje år i Stockholm, Göteborg, Linköping och Malmö. Vinnaren i årets turnering i Lindholmen blev Byggkonsult Svensson med tidigare VD:n Sören Svensson tillsammans med med Elvis Surakka från Gunnestorpsskolan i Tuve.

Sara: Roligt att få reda på hur de vuxna tänker

En av de tävlande barnen var Sara, som tyckte det var intressant att spela tillsammans med en vuxen – till skillnad från de jämnåriga kompisarna hon vanligtvis spelat schack med och mot:

— Jag tycker det är väldigt roligt för att det är intressant att få reda på hur de vuxna tänker. Vissa av de vuxna är kanske lite bättre på schack men jag vet att en del av mina kompisar tycker det är rätt lätt att spela mot de vuxna, berättar hon.

Deltagaren Sara funderar på nästa drag i en av sina schack-matcher hos Uni3 by Geely. Foto: UNI3 BY GEELY/PATRICIA MELLIN

Geely hos Uni3 i Lindholmsallén har engagerat sig i turneringen sedan 2015 för att göra sitt kring integrationsfrågorna i Göteborg och andra svenska storstäder. De anser att schack är ett väldigt bra sätt för människor att mötas och skapa kontakt mellan varann.

— Förhoppningen är att företagsledarna även ska kunna få upp ögonen för barn och ungdomar som en dag kan jobba för deras företag. Normalt är schackspelare väldigt smarta med så det är ett sätt att identifiera talang på kan man säga, men så handlar det även om att väcka intresse mellan barnen då man kan bonda när man kommer ut från sin vardagsmiljö och får träffa likasinnade, säger Pontus Carlsson hos organisatören Geely.

Vill du veta mer om projektet? Besök: naringslivetmoterfororten.se.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: