Här flyttas världens största dumper – med enbart Legobitar

Den massiva dumpern väger 100 ton när den är fullastad. Foto: Volvo CE.

Utmaningen? Att flytta Volvo A60H – världens största ramstyrda dumper – med enbart Lego. 35 barn från hela världen deltog i projektet ”Move It” i samarbete med ingenjörer.
— Eleverna visade otrolig envishet och uthållighet, säger Frida Jönsson, ingenjör på Volvo CE.

De anställda på Lego utformade tillsammans med Volvo CE en massiv uppgift för barn runtom i hela världen: Att komma på en lösning för att flytta dumpern Volvo A60H hela 50 meter framåt, med enbart legobitar. Sammanlagt vägde maskinen 100 ton med last.

Utmaningen var ett sätt att demonstrera vetenskapens, ingenjörskonstens och matematikens inverkan på lärande, skriver Volvo CE i ett pressmeddelande.

Tillsammans med Volvoingenjörer gick barnen igenom vilka metoder de skulle använda sig av. Foto: Volvo CE.

Tillbringade mer än 2 000 timmar av sin tid

En ingenjör på Volvo och en ingenjör på Lego tog hjälp av en astronaut i utformningen av projektet. Sedan samlades 35 barn från runtom i världen över streaming för att komma på en prototyp som de trodde skulle kunna fungera. Och till slut kom sanningens ögonblick.

35 barn från hela världen kommunicerade via nätet för att komma fram till en lösning. Foto: Volvo CE.

— Eleverna visade otrolig envishet och uthållighet. Totalt tillbringade de mer än 2 000 timmar av sin egen tid på att komma fram till en lösning som skulle få dumpern att röra sig med hjälp av en dragkraft på 10 000 Newton, säger Frida Jönsson, ingenjör på Volvo CE i ett pressmeddelande.

A60H byggd av Legobitar. Totalt användes över 720 000 bitar i det massiva experimentet. Foto: Volvo CE.

Första försöket misslyckades

Men det första försöket gick inte felfritt, när en brand utbröt:

— Trots att deras planer bokstavligen förvandlades till aska under deras första försök (en brand utbröt och de fick gå tillbaka till ritbordet), visade teamet att genom samarbete, lagarbete och en stor portion kreativitet, kan du alltid hitta ett sätt att lyckas. Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte rördes till tårar av den stolthet och glädje man kunde se hos team-medlemmarna när de insåg att deras hårda arbete hade gett resultat, säger Frida Jönsson till Swecon.

På andra försöket lyckades de flytta dumpern 50 meter på 30 minuter. Foto: Lego/Youtube.

Efter det första nederlaget sammanfogade ingenjörerna dock Legobitarna under ett lager av stålplattor. Sammanlagt blev det 728 168 bitar Lego. Tack vare signalöverföring till så många som 1 920 motorer så lyckades de skapa så mycket kraft att det gick att dra maskinens sex tunga hjul hela sträckan på 50 meter.

Barnen, som kom från Sverige, Japan, USA och Nigeria, hade tre månader på sig att utföra förberedelserna via nätet. Sedan sammansatte en grupp ingenjörer den slutliga lösningen i Volvos lokaler. Något som till slut gick hem – på bara 30 minuter.

Se filmen från hela experimentet här nedanför!

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: