Här kan du lämna ditt grovavfall på vattnet – behövs ingen bil

På påskdagen startar återvinningspråmen sin tur längs älven. Nu finns mer plats för besökarna samt behållare för grovavfall och trasig textil.
— Pråmen underlättar återvinningen för göteborgare som bor centralt och minskar behovet av bil, säger Peter Årnes, avfallsstrateg på Kretslopp och vatten i Göteborgs Stad.

Den flytande återvinningscentralen började redan 2019 som ett projekt, något som Hela Hisingen skrivit om tidigare. Tanken är att återvinningspråmen ska underlätta för de som inte har bil och den tar emot i stort sett allt som en vanlig återvinningscentral tar emot: Brännbart och obrännbart grovavfall, farligt avfall och elektronik. 

Efter starten 2019 har framförallt de som bor nära älven uppskattat tjänsten, enligt Göteborgs stad, och pråmen har därför fortsatt lägga till vid kajerna varje vår och höst.

— Pråmen underlättar återvinningen för göteborgare som bor centralt och minskar behovet av bil. Den avlastar även återvinningscentralen i Högsbo där det ofta är långa köer. Nytt för i år är att vi även tar emot textilavfall för återbruk och återvinning, säger Peter Årnes, avfallsstrateg på Kretslopp och vatten i Göteborgs Stad i ett pressmeddelande.

Återvinningspråmen startar sin tur längst älven på påskdagen. Foto: Göteborgs stad.

Behövs inget årskort och går att göra hur många besök som helst

Det här året tar den alltså emot även textil samt saker för återbruk i samarbete med Björkåfrihet. Däremot går det inte att lämna vitvaror, jordmassor eller trädgårdsavfall på grund av för lite plats. Det går inte heller att lämna förpackningar eller tidningar, utan besökare hänvisas att lämna dessa vid en återvinningsstation.

Men man får göra hur många besök man vill och det behövs inget ÅVC-kort.

Varje vår och höst kommer den lägga till vid fyra kajer: Eriksbergstorget, Sannegårdshamnen, Stigbergskajen (mot Fiskhamnen) och Skeppsbron.

Efter att ha tagit emot avfallet fraktas det uppför älven till Marieholm där det lastas av.

Turen drar igång nu 17 april, på påskdagen. Här kan du se mer information samt tidtabell.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: